fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziția permanentă “Biserica Mănăstirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate și artă”

Expoziția

Expoziția”Biserica Mănăstirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate și artă”

Expoziția permanentă “Biserica Mănăstirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate și artă” va fi deschisă oficial marți la Muzeul Național Cotroceni, în Spațiile Medievale se arată într-un comunicat al instituţiei.

Evenimentul este prilejuit și de împlinirea a cinci ani de la sfințirea noii biserici Cotroceni, în octombrie 2009, și de sărbătorirea celui de-al doilea hram “Sfinții Mucenici Serghie și Vach”, care se prăznuiesc în ziua de 7 octombrie. Obiectele de o valoare patrimonială inestimabilă au fost supuse unui amplu proces de restaurare, în laboratoarele specializate ale muzeelor din București și din țară: Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, Muzeul Olteniei, Craiova, Complexul Național Muzeal “Astra” — Sibiu, Muzeul Bucovinei, Suceava, Muzeul Unirii, Alba Iulia — Centrul Național de Conservare și Restaurare Carte.

Domnitorul Șerban Cantacuzino a fost ctitor al Mănăstirii Cotroceni (1678 — 1688), inițiator și susținător al introducerii limbii române în cancelaria domnească și în biserică și apărător al creștinității, urmărind cu perseverență înlăturarea dependenței față de Imperiul Otoman. S-a remarcat drept un susținător al tiparului, contribuind la tipărirea în limba română a Bibliei (1688), cunoscută sub numele de Biblia de la București.

Expoziția prezintă pentru prima dată publicului o parte din patrimoniul recuperat care a aparținut bisericii Cotroceni: icoane împărătești, de iconostas, prăznicare cu dublă față, cu ferecătură, un iconostas din 1849, cruci de iconostas și de altar; obiecte de orfevrărie liturgică din argint (anafornițe, candele, sfeșnice, cruci de mână, candelabru cu decorație de influență barocă, obiecte de cult utilizate în timpul serviciului divin); broderii liturgice (felon, poale de icoană, văluri de tâmplă, procovăț, epitaf “Plângerea Domnului” — secolele XVII — XVIII); cărți (Istoria Patriarhilor Ierusalimului scrisă de Dositei patriarhul Ierusalimului, 1715, Biblia, Blaj, 1795, Sfânta Evanghelie, Veneția, 1801, Minee tipărite la Veneția (1672 — 1790), Apostol, Buzău, 1704, Octoih, Mănăstirea Neamț, 1836, Evanghelie cu ferecătură, București, 1856); piese de mobilier: (strane — sec. XVII și XIX, amvon — sec. XIX, jilț arhieresc — sec. XIX, tetrapod — sec. XIX analoghioane — sec. XIX, mese cu picior — sec. XIX, mese cu panou decorativ ‘Sfânta Treime’ — sec. XIX).

Nu în ultimul rând, se împlinește într-un fel și dorința domnitorului Șerban Cantacuzino de a păstra în spațiile ctitoriei sale — impresionantele pivnițe cantacuzine — ‘odoare sfinte’, pe care le i dăruise și care, indiferent de vitregia vremurilor, trebuiau să rămână ale mănăstirii și bisericii, așa cum se preciza în hrisovul de ctitorie al acestui valoros ansamblu mănăstiresc de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer