Expoziția “Pledoarie pentru pălărie”, vernisată la Teatrul Național

Expoziția "Pledoarie pentru pălărie"

Expoziția “Pledoarie pentru pălărie” la Teatrul Național București

Expoziția “Pledoarie pentru pălărie”, o spectaculoasă colecție de costume și pălării, realizată de criticul și istoricul de artă Adina Nanu, va fi vernisată duminică, în foaierul sălii Atelier a Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București, informează un comunicat al instituției.

Vernisajul expoziției va avea loc cu ocazia conferinței cu același titlu susținută de Adina Nanu, autoare a unei cunoscute cărți de istorie a costumului universal, în cadrul programului “Conferințele Teatrului Național”, de la ora 11,00, la Sala Atelier a Teatrului Național.

Colecția Adinei Nanu cuprinde câteva sute de costume care au aparținut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi și de seară, pălării, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor din la Belle Epoque, din perioada interbelică și până la costume din zilele noastre.

“Colecția s-a format de la sine, ca urmare a interesului și respectului meu pentru obiectele lucrate cu talent și pricepere pe care le-am găsit în casă și le-am păstrat, nu le-am aruncat, cum face tineretul de azi.

La început ne-am jucat cu pălăriile și hainele bunicilor, împreună cu părinții, apoi cu copiii mei, apoi le-am folosit ca material didactic pentru cursurile de istoria artei și arta costumului pe care le-am susținut. Rudele și prietenii au găsit și ei prin dulapuri pălării și rochii demodate, fracuri sau smokinguri care nu mai foloseau la nimic, dar ocupau loc și ni le-au dăruit. Eu am cumpărat doar manechinele și câteva piese disparate, verigi care lipseau din lanțul unor demonstrații. Și azi, prietenii prietenilor vin să completeze expunerea cu amintiri prețioase.

Mie îmi revine plăcerea de a studia fiecare pălărie sau guleraș pentru a-i afla originea, stilul și moda din care fac parte și a le găsi locul în expunere pentru ca să se potrivească în compoziția de ansamblu a încăperii, care trebuie să reconstituie atmosfera și parfumul fiecărei epoci”, spune Adina Nanu, citată în comunicat.

Adina Nanu este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înființarea acesteia, din 1950. A expus desene și sculpturi în cinci expoziții colective ale UAP și într-o expoziție personală la galeria “Galateea” în 2008. Din 1975 este membră INSEA — International Society for Education through Art (UNESCO), iar după 1990 inițiator și președinte al filialei din România.

A primit distincțiile Ordinul “Serviciu Credincios” — comandor, Uniunea Artiștilor Plastici (2000), Diploma de Onoare a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (2002), Profesor Honoris Causa, Universitatea Națională de Arte (2008).

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.