fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Expoziţia “Roma antică. Civilizație și grandoare”, venisată la Oradea

Expoziţia

Expoziţia “Roma antică. Civilizație și grandoare”

Expoziţia “Roma antică. Civilizație și grandoare” medaliă de aur pentru inovaţie culturală, a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Este adusă în atenţie şi Columna lui Traian, prin câteva mulaje ale unor metope, deoarece, potrivit directorului, atât forul lui Traian, care se află lângă forul lui Cezar, în Roma, cât şi Columna în sine reprezintă realizări de excepţie ale Romei antice.

“Muzeal, expoziţia “Roma antică. Civilizaţie şi grandoare” este o noutate, pentru că mizează pe reconstituiri la scară ale tehnologiei din epoca romană, militară şi civilă, după textele lui Vitruviu şi alte obiecte care se păstrează în muzeele din Italia. Descoperim, pe de o parte, măreţia unei civilizaţii, cea a Romei antice, iar pe de altă parte, descoperim realizări care au fost generate de viaţa cotidiană sau de expansiunea Imperiului roman, când ne gândim la tehnologia a militară”, a declarat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Exponatele acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu (sec. I î.Hr.-476 d.Hr).

Expoziţia oferă şi imagini 3D ale unor obiecte expuse, pentru a facilita înţelegerea modului de construire a unui pod sau folosirea unui turn de asalt, precum şi un film despre istoria Imperiului roman, cu realizări importante din domniile unor mari împăraţi, precum Cezar, Augustus, Nero sau Vespasian.

Publicul va putea interacţiona cu câteva dintre exponate, precum arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant sau angrenajul cu roţi dinţate. De asemenea, cei fascinaţi de istoria antică a Romei vor putea să se fotografieze cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 2 iunie, fiind realizată în colaborare cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (Italia). Colaborarea cu Muzeul Ţării Crişurilor a început în urmă cu un an, când instituţia orădeană a organizat prima expoziţie de acest gen, ‘Maşinile’ lui Leonardo da Vinci.

e-Cultura.info / Autor Eugenia Paşca.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest