fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziția ‘Samuel von Brukenthal, antreprenor’ la Palatul Brukenthal

Expoziția 'Samuel von Brukenthal, antreprenor'

Expoziția ‘Samuel von Brukenthal, antreprenor’

Muzeul Național Brukenthal vernisează joi, 18. 06. 2015, de la orele 15:00 Expoziția ‘Samuel von Brukenthal, antreprenor la Palatul Brukenthal’.

Samuel von Brukenthal (1721-1803) nu a fost doar un excepțional colecționar de artă. Din poziția sa de Guvernator al Transilvaniei și-a asumat și eforturile de a îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor acestor ținuturi. În domeniul agriculturii și-a dorit diversificarea varietăților de fructe și creșterea recoltelor. În Sibiu, Avrig și Sâmbăta de Jos, guvernatorul Brukenthal și-a transformat conacele în adevărate modele în care se experimentau cele mai noi metode de grădinărit și creștere a animalelor.

Precum ilustrează cărțile cuprinse în expoziție, aceste demersuri se înscriu în curentul de idei numit Iluminism. Spre deosebire de secolele precedente, în care guvernatorii sau domnitorii erau judecați după puterea armelor, Iluminismul îl definește drept conducător măreț pe cel care se îngrijește de hrana și bunăstarea supușilor săi. Dezvoltarea amenajării grădinilor și a agriculturii avea ca scop final tocmai bunăstarea populației.

Cărți precum cele prezentate l-au inspirat pe Samuel von Brukenthal nu doar în ceea ce privește conceptualizarea teoretică a grădinilor și cunoștințele practice de grădinărit, ci l-au ajutat să își înțeleagă rolul de guvernator preocupat de bunăstarea supușilor.

Volumele expuse sunt rarități bibliofile, bogat ilustrate. Ele au fost publicate în secolele XVII-XVIII în Germania, Franța și Anglia. Dedicate teoriei grădinilor și artei grădinăritului, aceste cărți sunt dovezi însemnate ale preocupării și cunoștințelor despre amenajarea grădinilor și horticultură, acumulate de-a lungul secolelor. Printre ele se numără, spre exemplu, volumele luxuoase ale lui Johann Christoph Volkamer, Nürnbergische Hesperides (Hesperidele din Nürnberg, Nürnberg, 1708-1714), dedicate artei cultivării citricelor în zonele mai reci ale Europei, și Architectura Civilis (Ulm, 1628) a lui Joseph Furttenbach, una dintre cele mai vechi cărți în limba germană dedicate conceptualizării grădinilor.

Expoziția este ultima din cele patru organizate în proiectul Tichia Verde. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni și este dedicat în mod experimental preluării în cadrul tehnicilor de comunicare aferente mediului muzeal, a temelor cu relevanță pentru mediu: conținuturi de factură culturală și de istoria artei sunt corelate cu teme ce corespund educației ecologice.

Evenimentul face parte din proiectul ‘Tichia Verde: Management, Comunicare de Mediu și Artă la Muzeul Național Brukenthal, Parohia Evanghelică și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu’.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer