Expoziția “Stejarii de pe valea Tigăului din Arcalia”

Expoziția "Stejarii de pe valea Tigăului din Arcalia"

Expoziția “Stejarii de pe valea Tigăului din Arcalia”

Toate expoziţiile gândite de artistul Vasile Mureşan Murivale au, rând pe rând, o temă care consonează cu spaţiul fiecărei galerii în care a expus -cu deschiderile ferestrelor (Galeria Orizont) ori şerpuirile simezelor (Galeria Artis)- oferind privitorilor un parcurs al lucrărilor selectate pentru a aduce în atenţie preocupări fundamentale ale sale.

De la societatea distantă şi adeseori abuzivă îngreunând existenţa creatorului, până la reluarea unor subiecte picturale majore, respectiv Sixtina michelangiolescă care îi motivează reconstrucţii de tip posmodernist, de la stânjeneii cu semnificaţia lor de final de drum, până la stejarii din Arcalia, locul naşterii sale, Vasile Mureşan Murivale nu ocoleşte niciun gând şi nicio trăire dătătoare de fior artistic.

Dignitas Foundation i-a prilejuit acestui artist, în perioada iunie-iulie 2015 construirea unei expoziţii personale care are ca temă, stejarii din Arcalia. Plecarea lui Vasile Mureşan Murivale din satul său s-a produs în urmă cu destule decenii dar, moartea mamei survenită relativ recent şi reîntoarcerea artistului pe meleagurile copilăriei au declanşat un tumult de amintiri. Puternicele rememorări ale unor stări din perioada juvenilă au găsit ca sursă deopotrivă declanşatoare ca şi izbăvitoare, stejarii din Arcalia.

Prin urmare, artistul a găsit de cuviinţă să portretizeze stejarii, tovarăşi dragi din primii ani ai vieţii sale, luând seama la schimbările petrecute în timp, la dispariţia unora dintre ei, la gârbovirea altora. Documentarea pentru acest proiect ale cărui picturi se văd pe simezele galeriei de la Dignitas Foundation a fost realizată de artist în primăvara acestui an, când coroana copacilor creşte şi se rotunjeşte, când prospeţimea şi vitalitatea stejarilor îi departajează vizibil de ceilalţi arbori.

Pe un timp ploios, pictorul a purces la drum, în căutarea stejarilor singuratici a căror verticalitate era pusă în pericol de vântul nemilos şi de strălucitoarele fulgere care brazdau cerul. Vremea zbuciumată rima cu starea sufletească a artistului care îşi parcurgea cu luciditate existenţa dificilă, străbătută de umbre şi lumini, cu inevitabile căderi şi miraculoase ascensiuni.

Prin urmare, picturile care fac obiectul expoziţiei de la Dignitas Foundation aduc în discuţie -într-un număr suficient de mare, câteva zeci de lucrări- stejarii din Arcalia şi peisajul în care aceştia au răsărit şi pe care au ajuns să-l definească.

Stejarii pictaţi ai lui Vasile Mureşan Murivale sunt în fapt, portrete ale locului său de baştină şi în esenţă, autoportretele creatorului.

e-Cultura.info/ Auror. dr.Roxana Păsculescu, critic de artă

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer