fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziție de artă decorativă persană la Biblioteca Academiei

Expozitie de arta persana la Biblioteca Academiei

Expozitie de arta persana la Biblioteca Academiei

O expoziție intitulată “Comori ale Artei Decorative Persane”, vernisată cu prilejul celei de-a 36-a aniversări a Revoluției Islamice, Ziua Națională a Iranului, s-a deschis, marți, în sala “Th Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.

Organizată de Biblioteca Academiei Române și Ambasada Republicii Islamice Iran în România, expoziția reunește, în premieră, lucrări de caligrafie, miniaturi, legături de carte, emailuri, ceramică și tapiserie, reprezentative pentru istoria artei persane.

Printre acestea se remarcă o serie de manuscrise aparținând colecțiilor Bibliotecii Academiei, reunind Divan-uri, cărți de rugăciuni, sau antologii poetice, dar și celebre obiecte realizate în arta Minakari, sau cele de marchetărie (katham), tablouri din metal sau pictate pe lemn, reproduceri arheologice de la Persopolis, covoare reproducând scene miniate din “Shah-nameh”, boluri din ceramică glazurată, prezentate de partea iraniană.

“Este o expoziție organizată periodic la un moment foarte important, atât pentru țara prietenă, Iranul, cât și pentru noi, ziua națională a Iranului”, a spus președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, în cuvântul de deschidere a vernisajului, în timp ce ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Hamid Moayyer, a salutat buna colaborare între Academia Română și țara pe care-o reprezintă în realizarea acestei expoziții.

Diplomatul iranian a subliniat că expoziția prezintă doar o mică parte din istoria multimilenară a artei persane, remarcând afinitatea românilor pentru opera unor importanți autori ai literaturii persane precum Hafez, Saadi sau Firdousi (Abu al-Qasim Firdawsi), traduși în România și care se regăsesc în standurile bibliotecilor țării noastre.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer