fbpx

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziție de ii, la Muzeul Județean Satu Mare

O excepțională expoziție de ii din toate zonele României, care au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, a fost deschisă la Muzeul Județean Satu Mare, prilej cu care a avut loc și o paradă a costumelor etno.

Expoziția “Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” cuprinde 65 de piese ce au fost donate Muzeului de Etnografie al Transilvaniei din Cluj — Napoca.

“Costumele, iile, cămășile sunt dintr-o colecție specială. Ele au fost donate în 1934 Muzeului Transilvaniei din Cluj, de către două ilustre reprezentante ale vieții politice și sociale din România, este vorba despre sora lui Ion I. C. Brătianu, Sabina Cantacuzino, și soția lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu. Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradițiilor. După cum bine știm, și reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova și pentru frumusețea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament și o eleganță extraordinară, o cromatică armonioasă și cred că multe doamne care vor trece pragul expoziției noastre se vor inspira și vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme. Aici este întreaga Românie, costumele sunt unul mai frumos decât celălalt”, a declarat directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

Colecția cuprinde 65 de ii realizate începând cu anul 1875, din toate zonele României. După vernisaj a avut loc o paradă a costumelor etno, participând elevi de grădiniță, dar și angajate ale Bibliotecii Județene și Muzeului Județean.

e-Cultura.info / Autor: Gheorghe Pietrar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.