fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Expoziție de tradiții românești la Stockholm, dedicată sărbătorii Paștelui

Expoziție de tradiții românești la Stockholm, dedicată sărbătorii Paștelui

Expoziție de tradiții românești la Stockholm, dedicată sărbătorii Paștelui

Expoziția de tradiții și obiceiuri dedicată sărbătorii Paștelui, care va fi găzduită de ICR Stockholm în perioada 7 – 9 aprilie, reprezintă un nou prilej de a vorbi despre civilizația românească și despre ortodoxism, dar mai ales de a arăta care este adevărata Românie, a declarat directorul general al Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Paulina Popoiu.

“Noi mergem pe ideea de Paște, de religie, de simbol pe care oul încondeiat îl are pentru sărbătoarea creștină a Paștelui ortodox, dar nu suntem chiar în afara înțelegerii a ceea ce vrem să spunem. Suedezii nu sunt ortodocși, dar au o serie de obiceiuri de Paște. Noi suntem într-o legătură permanentă cu Muzeul Skansen din Stockholm. Nu suntem pentru prima dată cu o expoziție de acest fel la Stockholm și trebuie să spun că, dacă noi, aici, vorbim de ‘Iepurașul de Paște’, este pentru că el vine din Nord și, iată, ne ducem și noi către Nord cu obiceiurile noastre”, a precizat Popoiu citată de Agerpres.

Ea a adăugat că în Nordul Europei trăiește o comunitate destul de mare de români, care au fost invitați la eveniment.

“E o comunitate destul de mare în Nord și nu neapărat la Stockholm și în Suedia, ci în Nord. O comunitate românească, care, sigur, a fost anunțată și care va veni către expoziție și către ceea ce noi avem de spus. De altfel, duminică dimineața, Episcopul Macarie al Europei de Nord va oficia o slujbă la care vor participa atât români, cât și suedezi, parte dintre aceștia muzeografi la Muzeul Skansen. Este încă un prilej să vorbim despre civilizația românească, despre ortodoxism și, în acest context, să mai arătăm, iată, cine este adevărata Românie”, a adăugat Paulina Popoiu.

Organizată de ICR Stockholm, în colaborare cu Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din București, cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Suediei, expoziția urmărește prezentarea uneia dintre cele mai frumoase și apreciate tradiții românești — încondeierea ouălor, ridicată la nivel de artă, în mai toate regiunile țării noastre.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, expoziția va cuprinde obiecte de artă populară contemporană — icoane pe sticlă și lemn, țesături, ouă încondeiate, imagini de arhivă legate de sărbătorile de Paști, proiecții video. Vor fi reconstituite Masa de Paști, Coșul Pascal și vor fi prezentate publicului ouă încondeiate din Transilvania, Oltenia — Oboga, Bucovina — Rădăuți, Poiana Stampei, Suceava.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 7 aprilie, la sediul ICR Stockholm, iar zilele de 8 și 9 aprilie vor fi dedicate atelierelor practice de încondeiat ouă. Evenimentul se va încheia duminică, 9 aprilie, cu o cuvântare pastorală a Episcopului Ortodox Român al Europei de Nord, Macarie.

Expoziția va fi prezentată de către Paulina Popoiu și Iuliana Mariana Grumăzescu de la Muzeul Satului, iar atelierul va fi gestionat de către artista populară Elena Hojda.

Elena Hojda, care a moștenit meșteșugul încondeiereii ouălor de la mama sa, a reprezentat Muzeul Satului la Târgul Internațional de Primăvară al Fundației Caritabile CFAB — Londra, în 2015. Ea este considerată un adevărat “ambasador al meșteșugarilor români”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest