fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziție dedicată lui Constantin Brâncoveanu, la Biblioteca Academiei

O expoziție dedicată lui Constantin Brâncoveanu, care dorește valorificarea patrimoniului cultural-istoric românesc, s-a deschis în sala “Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.

Organizată de Serviciul de Manuscrise-Carte rară al acestei instituții, expoziția, prima dintr-o serie de evenimente dedicate marelui voievod martir, reunește documente din colecțiile Bibliotecii Academiei Române: manuscrise de epocă brâncovenească frumos ornamentate, sigilii inelare sau timbrate, corespondență, acte din cancelaria domnească, carte bisericească de epocă cu portretul luminatului domnitor, diplome.

“Expoziția pune în valoare viața zilnică a cancelariei brâncovenești — manuscrise oficiale, corespondența impresionantă, ca și pe eroii epocii brâncovenești și pe el, principele european Brâncoveanu”, a apreciat acad. Răzvan Theodorescu.

La eveniment au luat parte patriarhul Biserici Ortodoxe Române Daniel, arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Ciprian, și arhiepiscopul Craiovei și mitropolit al Olteniei, Irineu.

Cu acest prilej a fost lansat albumul de documente istorice “Constantin Brâncoveanu — Documente din colecțiile Bibliotecii Academiei Române”, publicat la inițiativa Bibliotecii Academiei Române și Mitropoliei Olteniei, ca un omagiu adus personalității marelui domnitor Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc în 2014 trei sute de ani.

Expoziția va fi deschisă până pe 12 aprilie.

Anul 2014, declarat “Anul Brâncoveanu”, va fi consacrat marcării a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, acțiunile și manifestările din cadrul Programului național “Anul 2014 — Anul Brâncoveanu ” urmând a se desfășura sub înaltul patronaj al premierului.

Ca apărător al ortodoxiei, Brâncoveanu a ctitorit biserici și mănăstiri, ca iubitor al artelor a încurajat construirea de palate și alte așezăminte într-un nou stil arhitectural, a susținut financiar învățământul, construcția de școli și tipărirea cărților, perioada domniei sale rămânând în istoria românilor ca o epocă de progres și de pace.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     
      
                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer