fbpx

                                                               pictogramae

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

O sută de figurine din lut, reprezentând ţărani, “prinse” într-o horă, creaţie a artistului braşovean Marius Diaconu, pot fi admirate într-o expoziţie vernisată la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia, în cadrul unei manifestări dedicată Centenarului Marii Uniri.

“E primul meu mare proiect, în colaborare cu ASTRA Codlea, şi reprezintă Unirea noastră, a românilor. Sunt 100 de personaje, pentru că fiecare personaj reprezintă câte un an din viaţa noastră a românilor, fiind Centenarul”, a afirmat Marius Diaconu, citat de Agerpres.

Artistul a menţionat că expoziţia itinerantă “Hora Centenar” nu putea să debuteze altundeva decât la Alba Iulia. “Este o expoziţie itinerantă şi sper să se alăture cât mai multă lume ‘horei’ mele”, a adăugat autorul.

Preşedintele Despărţământului Codlea al ASTRA, Mircea Dragoş, a spus că “Hora Centenar” este, de fapt, “o transpunere a dimensiunii mioritice” a Marii Uniri.

“A pornit această idee cu mult timp în urmă, pentru că nu puteam sărbători mai frumos Centenarul, ASTR-işti fiind, decât mergând la originea actului de Unire. (…). Sunt 100 de ţărani prinşi într-o horă a unirii, în jurul unui copil cu tricolor, pentru că tot ceea ce facem noi trebuie să aibă în centru generaţiile următoare”, a explicat acesta.

Cei 100 de “ţărani prinşi în horă” sunt admiraţi de către trei “ciobani”, grupul mioritic, şi trei “ostaşi români întorşi de pe front, din care unii mutilaţi”.

Preşedinte ASTRA, Dumitru Acu, a declarat că simpozionul se încadrează între momentele organizate de ASTRA în cinstea Centenarului Marii Uniri. “În cadrul simpozionului s-au evidenţiat momente generale, relative la contribuţia ASTREI la făptuirea idealului unităţii naţionale, dar şi momente locale care au contribuit la realizarea Marii Uniri”, a spus Acu.

Expoziţia a fost vernisată în cadrul lucrărilor simpozionului ştiinţific “Asociaţia Astra. Contribuţie la Actul Marii Uniri”, eveniment organizat, la Alba Iulia, de Consiliul Judeţean Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest