Expoziție multisenzorială pentru persoane cu deficiențe de vedere la Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Colecţiilor de Artă

Muzeul Colecţiilor de Artă

Muzeul Colecțiilor de Artă vernisează expoziția multisenzorială pentru nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere “Experiența Caravaggio – Cina la Emaus”.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Galeria DiTACTA din Zagreb, Ministerul Culturii din Republica Croația și Ambasada Croației la București, fiind adresată în principal, dar nu exclusiv, persoanelor cu deficiențe de vedere și este deschis în perioada 15 octombrie — 15 noiembrie.

Vizitatorilor li se oferă posibilitatea să se familiarizeze cu una dintre capodoperele pictorului italian Caravaggio, “Cina la Emaus”, aflată în colecția National Gallery din Londra. Expoziția cuprinde cinci diagrame tactile realizate din sticlă, special concepute și explicate de istoricul de artă Natasa Jovicic, pe baza unei metodologii proprii. Un audioghid, disponibil în limbile română și engleză, completează experiența vizitării.

Istoric de artă și director al Muzeului Holocaustului din Jasenovac, Croația, Natasa Jovicic este o pasionată cercetătoare a modalităților de apropiere a nevăzătorilor și a deficienților de vedere de lumea artei. În acest scop, Jovicic a dezvoltat noi abordări și o metodologie proprie care facilitează accesul nevăzătorilor la capodopere ale picturii universale, arată sursa citată.

Printre proiectele sale recente se numără și colaborarea cu cercetători în neurologie de la Universitatea Aalto (Finlanda) și de la Universitățile din Zagreb și Split (Croația).

În anul 2009, după zece ani de cercetări, Jovicic a deschis prima expoziție tactilă permanentă de artă vizuală la Galeria de Artă Modernă din Zagreb. De atunci, a prezentat publicului cu deficiențe de vedere 13 lucrări. Printre instituțiile care au prezentat expoziții ale unor lucrări accesibilizate prin metodologia dezvoltată de Jovicic se numără Centrul “Georges Pompidou” din Paris, Național Gallery din Oslo, Tate Modern din Londra, Muzeele Guggenheim din New York și Bilbao, Art Institute din Chicago.

În 2013, Natasa Jovicic a participat în calitate de consultant extern la proiectul ARTtouch realizat de MNAR, cu sprijinul Fundației Orange România, dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere și auz.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer