Expoziţie "NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU - BRAŞOV"

Expoziţie “NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU – BRAŞOV”

Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ în colaborare cu Primăria comunei Cincu, Brașov vă invită duminică, 23 martie 2014, ora 11.30, la vernisajul expoziției de icoane pe sticlă “Nicolae Siciu- Iconarul din Cincu”- Braşov se arată într-un comunicat sosit la redacţie.

Nicolae Suciu s-a născut în 5 noiembrie 1923 în satul Cincu de lânga Brasov; a absolvit liceul din Făgăraș apoi s-a înrolat în armată luptând pe frontul de vest în timpul celui de al doilea război mondial. După terminarea războiului a fost student la Institutul de Arte Plastice din București, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. A urmat și cursuri de pictură monumentală în cadrul Patriarhiei Române; dupa absolvirea studiilor s-a stabilit în Cincu, și a devenit profesor de desen la școala din sat.

De-a lungul anilor, a practicat pictura de șevalet dar s-a specializat în pictura de icoane pe sticlă. Tot în tehnica picturii pe sticlă, a realizat numeroase imagini laice având ca tema aspecte din viața satului: ‘Jocul’, ‘Nunta’, ‘Colindul’. În anii maturității a abordat și tehnica picturii icoanelor pe lemn.

CITEȘTE ȘI  Tabăra internaţioanlă de creaţie la Abrud

A creat o adevărată școală de pictură pe sticlă pe unde au trecut numeroase generații de elevi; nepotul său Sorin Suciu a devenit deja un nume de seamă în lumea picturii icoanelor pe sticlă continuând arta învățată de la bunicul său.

Lucrările Lui Nicolae Suciu au fost expuse în expoziții organizate în țară și străinătate și fac parte din colecțiile unor mari muzee. În străinătate a expus în Marea Britanie, Franța, Bulgaria, Suedia, Luxemburg, SUA, Canada, Iugoslavia, Germania.

Pentru originalitatea și calitatea lucrărilor sale, a fost ales membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, Sibiu 1994. Este laureat cu premiului I la Festivalul de artă naivă la Zagreb în 1997 și laureat al premiului ETHNOS la București, 1995.

 S-a stins din viață la 26 martie 1998, lăsând o valoroasă colecție de icoane pe sticlă care au intrat în patrimoniului cultural național.

Expozişia este dechisă în perioada 23 martie — 27 aprilie, Sala ‘H. H. Stahl’, de miercuri până duminică, între orele 9.00 — 17.00.

E-cultua.info

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus