fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziție virtuală despre Imperiul Roman simultan în patru orașe

Expoziție virtuală despre Imperiul Roman

Expoziție virtuală despre Imperiul Roman

Trei muzee europene – din Roma, Amsterdam și Sarajevo – și unul din orașul egiptean Alexandria găzduiesc expoziții virtuale coordonate intitulate “Cheile Romei”, care prezintă tezaure ascunse ale Imperiului Roman și au fost realizate în cadrul proiectului V-MUST.NET, finanțat cu 4,45 de milioane de euro de către Uniunea Europeană, anunță un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Evenimentul se înscrie între manifestările organizate în 2014 pentru a marca 2.000 de ani de la moartea împăratului Augustus, fondatorul Imperiului Roman.

Expoziția este rezultatul cooperării de patru ani a unor istorici, arhitecți, arheologi și experți în informatică și deschiderea ei simultan în patru orașe este o premieră și, totodată, ‘o mare provocare’, a declarat Sofia Pescarin, de la Consiliul Național de Cercetări din Italia, coordonatoarea rețelei transnaționale a muzeelor virtuale (V-MUST.net).

Cele patru muzee participante sunt Forumul Imperial din Roma, Muzeul Național din Sarajevo, Muzeul Allard Pierson din Amsterdam și Biblioteca din Alexandria. Cu ajutorul tehnologiei digitale, vizitatorii pot descoperi colecțiile acestor instituții de cultură prin intermediul unor filme cu imagini de sinteză, a unor instalații de interacțiune naturală, a unor programe multimedia și a unor aplicații mobile.

Vizita îi are ca ghizi pe Gaius și Marcus, un neguțător bătrân și nepotul acestuia, cetățeni romani din perioada de după căderea Imperiului Roman, care prezintă secretele familiei lor prin obiecte ale strămoșilor lor. ‘Cheile Romei’ dau acces la poveștile din spatele obiectelor. Vizitatorii pot participa în acest mod la un fel de ‘goană după comori pentru a găsi respectivele obiecte în muzeu cu ajutorul unei aplicații mobile numite Matrix, care asigură legătura între obiectele din cele patru muzee’, a explicat Sofia Pescarin.

La Roma, o hartă oferă posibilitatea efectuării unei plimbări care — grație unor holograme — dă senzația deplasării în orașul de acum 2.000 de ani. Personaje din timpul Împăratului Augustus prind viață și explică unele evenimente istorice la care au fost martore în timpul existenței lor.

În muzeul olandez, ‘”sunt expuse și comparate obiecte romane din trei părți ale Imperiului Roman: Egiptul, Mediterana și țările din jur”, a detaliat directorul Muzeului Allard Pierson din Amsterdam, Wim Hupperetz, unde expoziția pune accentul pe aspecte ale vieții d zi cu zi precum alimentația, casele, religia, comerțul, ritualurile și modul de petrecere a timpului liber.

Salutând acest eveniment, vicepremierul Comisiei Europene Neelie Kroes, comisar pentru agenda digitală, a sublinat că “noile tehnologii nu se limitează la a păstra și împărtăși patrimoniul, ci ajută și la deschiderea culturii către toți”.

Programul V-MUST.NET a fost realizat în baza celui de-al 7-lea program-cadru al UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică din perioada de programare 2007-2013.

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer