fbpx

                                                                             pictogramae

Expoziții, concerte și comunicări științifice la Colocviile Brâncuși

'Colocviile Brâncuși'

‘Colocviile Brâncuși’

O primă serie de manifestări dedicate sculptorului român Constantin Brâncuși se va desfășura, în perioada 18 – 20 februarie, la Târgu Jiu, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea artistului.

Derulat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, programul se deschide joi, 18 februarie, cu vernisajul expoziției naționale de grup “Desenul post-Brâncuși” a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu.

Potrivit unui comunicat al ICR, pe 19 februarie, de la ora 10,00, la Casa-muzeu “Constantin Brâncuși” din satul Hobița va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul artistic “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, de formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre (care a concertat alături de Gheorghe Zamfir și Andre Rieu în spectacolele de la București și din străinătate), precum și grupuri de elevi de la colegii și licee din Târgu Jiu și comuna Peștișani.

În aceeași zi, la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu vor fi deschise “Colocviile Brâncuși”, care vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. În cadrul programului vor avea loc: simpozionul științific cu tema “Brâncuși — materie și idee”; prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București; lansarea revistei Brâncuși, serie nouă, și a numărului 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși.

Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va găzdui, de la ora 15,00, ședința solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, închinată sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, urmată de Gala Brâncuși, în cadrul căreia vor susține recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul Național Craiova și pianistul Florin Berculescu. Cu această ocazie, va fi prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Ștefan, proiect destinat să pună în valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

De la ora 17,30, la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” va avea loc vernisajul expoziției de sculptură “Absențe încercuite” a artistului Maxim Dumitraș, care va fi prezentată de criticul Pavel Șușară.

Seara se va încheia cu concertul extraordinar “Brâncuși și bucuria muzicii”, susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și ansamblul “Doina Gorjului”, de la ora 20,00, la Complexul Anna Events — Insulița Jiului.

Sâmbătă, 20 februarie, “Colocviile Brâncuși” vor continua la Universitate cu prelegeri și dezbateri.

Evenimentele sunt organizate de: Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovarea “Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Institutul Cultural Român, Universitatea “Constantin Brâncuși”, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, mai informează comunicatul.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer