fbpx

Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” Bucureşti

Facultatea de teologie ortodoxa Justinian Patriarhul Bucuresti

Facultatea de teologie ortodoxa Justinian Patriarhul Bucuresti

Facultatea de Teologie Ortodoxă, al cărei sediu se află pe str. Sfânta Ecaterina, nr.2, Sector 4, funcționează în cadrul Universității din București și se află sub o dublă coordonare, a Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Educației Naționale.

Amplasată în centrul Bucureștiului, nu departe de Complexul Catedralei patriarhale, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” constituie unul dintre cele mai vechi și mai importante repere ale învățământului universitar românesc.

După unirea Principatelor, repetatele încercări ale unor ierarhi și ale Sinodului General al Bisericii Ortodoxe Române au dus în cele din urmă la deschiderea oficială a Facultății de Teologie, la data de 12 nov. 1881, conform Istoricul Facultății aflat pe site-ul oficial al instituției.

Legea privind Facultatea de Teologie din București recunoștea înființarea acestei Facultăți abia în anul 1890. Textul documentului era următorul: “Articol unic. Pe lângă cele patru Facultăți, prevăzute prin art. 249 din Legea Instrucțiunii Publice, se recunoaște ca făcând parte din Universitatea din București și Facultatea de Teologie, având aceleași drepturi și prerogative ca și celelalte facultăți și supusă la aceleași îndatoriri”. 

Clădirea Institutului Teologic Universitar din Capitală — 1995

Clădirea Institutului Teologic Universitar din Capitală — 1995

După cel de-al Doilea Război Mondial, a avut loc o altă etapă în istoria acestui for de cultură, determinată de noua situație politică, care a schimbat cadrul juridic de funcționare. Decretul nr. 177 privind regimul general al cultelor religioase din România, publicat în Monitorul Oficial, nr. 178 din 4 august 1948, în art. 54 prevede că: “Facultatea de Teologie din București se transformă în Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic și administrativ, împreună cu prevederile bugetare respective, trec de la învățământul public la Ministerul Cultelor”. 

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ianuarie 1949. Institutul a primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central iar, apoi, în octombrie 1949, clădirea fostei Școli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2.

Odată cu anul universitar 1991-1992, Facultatea a revenit în Universitate. Protocolul încheiat între Ministerul Învățământului și Științei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Patriarhia Româna, privind includerea învățământului teologic superior în cadrul Universităților de Stat, la data de 30-31 mai 1991, prevedea la art. 2 că: “Institutele Teologice de grad Universitar din București, Sibiu și Iași devin Facultăți de teologie în cadrul Universităților de Stat din orașele respective, începând cu anul universitar 1991-1992”.

Au urmat o serie de transformări. Potrivit aceluiași protocol, era prevăzută înființarea de noi specializări: Teologie Litere și Teologie Asistență socială. Din anul 1995 au fost înființate alte două noi specializări: Teologie Patrimoniu Cultural și Teologie Limbi Clasice. Din anul 1996, în cadrul Facultății de Teologie a luat ființă o altă specializare: Teologie Pictură Bisericească.

Participarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" a Universității din București

Participarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” a Universității din București

Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învățământului teologic universitar a fost schimbată conform cerințelor aderării României la Comunitatea Europeană și potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile au fost organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializari: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie socială și Artă sacră. De asemenea, se stipula: “… participarea studenților teologi la programul liturgic fixat de Biserică pentru Facultățile de Teologie rămâne o componentă indispensabilă a programului de formare teologică și, deci, obligatoriu”. 

Alături de sediul Facultății de Teologie Ortodoxă “Patriarhul Justinian” se află Biserica “Sf. Ecaterina” care deservește ca paraclis.

Biserica a funcționat ca metoc al Mănăstirii “Sf. Ecaterina” din Muntele Sinai.

Printre obligațiile studentelor si studenților la teologie se numără frecventarea paraclisului după un program liturgic stabilit.

Mănăstirii “Sf. Ecaterina” (București) a fost zidită de Albu Golescu și de fratele acestuia, marele vornic Ivașco Golesco (1574-1578; 1581-1583), amintit într-un document din 17 august 1596 ca fiind primul ctitor scris în pomelnic.

Se știe că după terminarea (între 1578-1579), mănăstirea a fost închinată de către ctitor Mănăstirii Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai.

Biserica a fost refăcută în întregime în anul 1852. Lucrările de pictură au fost executate în parte de Constantin Lecca și Mișu Popp, pictura de pe catapeteasmă a fost făcută pe pânză la Muntele Sinai și aplicată pe lemn.

La 29 octombrie 1863 mănăstirea a fost schimbată în biserică de mir. Spre sfârșitul sec. al XIX-lea devine paraclis al Seminarului Central, săvârșindu-se aici praznicele teologice și slujbele arhierești. În 1909 biserica a fost din nou reparată, ca de altfel și în 1960. Schimbare din biserică de mir în paraclis teologic s-a făcut la 1 octombrie 1959, enoriașii fiind atașați parohiei Sf. Spiridon Nou din apropiere.

e-Cultura.info/ autor Mariana Zbora-Ciurel

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.