fbpx

Categorie: Fara categorie

Fara categorie

Festivalul internaţional de comedie “Film 4 Fun” transmis on-line

Festivalul internaţional de comedie

Festivalul internaţional de comedie “Film 4 Fun”

Festivalul internaţional de comedie “Film 4 Fun”, ediţia a 12-a, evenimentul cinematografic anual găzduit tradiţional de staţiunea montană Sinaia, va avea loc, în mod excepţional, pe site-ul festivalului, Film4Fun.ro, în perioada 30 iulie – 2 august, informează un comunicat al organizatorilor.

La a doua ediţie de ‘Film 4 Fun’, selecţia festivalului include 48 de pelicule din 20 de ţări, alese din 890 de producţii înscrise de pe tot mapamondul.

Între 30 iulie şi 2 august, aceste comedii cinematografice scurte, dar savuroase vor putea fi vizionate online, de oriunde în lume, pe site-ul Film4Fun.ro. Spectatorii vor avea şansa de a-şi vota filmul preferat pentru Premiul Publicului.

“Festivalul de film de comedie ‘Film 4 Fun’ este un eveniment de suflet pentru Sinaia şi regret că anul acesta nu o să se desfăşoare cu public, în locaţiile deja consacrate: Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva sau la Muzeul oraşului Sinaia – Castelul Ştirbey. Mă bucur, în schimb, că partenerii noştri de la Asociaţia Cine Remember au reuşit să mute evenimentul în mediul online, reunind atâtea producţii impresionante de scurtmetraj”, a declarat Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

Competiţia ‘Film 4 Fun’ va fi jurizată de trei experţi, care vor acorda premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. Juriul este compus din regizorul, scenaristul şi producătorul croat Pavo Marinkoivć, criticul, istoricul şi profesorul de film român Dana Duma şi monteurul, producătorul şi regizorul britanic Steve Teers.

Gala de premiere ‘Film 4 Fun’ 2020 va avea loc, tot pe site-ul festivalului, pe 2 august, fiind urmată de un spectacol de teatru online: comedia “Amor în farmacie”, după Eugene Labiche, în regia lui Dan Tudor.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Festivalului “Bucureştii lui Caragiale” în Parcul Cişmigiu

Festivalului

Festivalului “Bucureştii lui Caragiale

O ediţie specială a Festivalului “Bucureştii lui Caragiale” se va desfăşura, timp de zece weekend-uri, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, pe o scenă amenajată în aer liber în Parcul Cişmigiu.

Desfăşurată sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, cea de-a opta ediţie a festivalului îşi extinde repertoriul în afara operei lui Caragiale şi invită toate teatrele din Bucureşti să prezinte, în cadrul evenimentului, cele mai de succes spectacole de teatru, precizează organizatorii.

“În contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, proiectul ‘Bucureştii lui Caragiale’ îşi propune să susţină scena teatrală a Bucureştiului – instituţii publice şi teatre independente -, oferind o platformă de promovare a activităţii lor, în condiţiile în care nu toate teatrele din Bucureşti dispun de infrastructura necesară pentru a-şi reorganiza activitatea în spaţii deschise”, se arată în comunicat.

Printre participanţii ediţiei se numără Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, UNATC, Teatrul Excelsior, Teatrul ‘Ion Creangă’, Opera Comică pentru Copii, În Culise, Teatrul ‘Ţăndărică’, Teatrul de Revistă ‘Constantin Tănase’, Creart, Teatrul Coquette, Teatrul Arte Dell’Anima, Teatrul Elisabeta şi Teatrul ‘Stela Popescu’.

Festivalul va avea loc în weekend-urile 18 – 19 iulie, 25 – 26 iulie, 1 – 2 august, 8 – 9 august, 15 – 16 august, 22 – 23 august, 29 – 30 august, 5 – 6 septembrie, 12 – 13 septembrie şi 19 – 20 septembrie.

Accesul este gratuit şi se face în baza unei rezervări online.

Festivalul “Bucureştii lui Caragiale” a fost iniţiat în anul 2012, cu ocazia marcării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea “D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureştean, festivalul în forma actuală – “Bucureştii lui Caragiale” – s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei – Parcul Cişmigiu.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ministerul Culturii caută soluții pentru Muzeul Național Bran

Ministerul Culturii caută soluții pentru Muzeul Național Bran

Ministerul Culturii caută soluții pentru Muzeul Național Bran

Situaţia Muzeului Naţional Bran este un dosar extrem de important pentru actuala echipă de la Ministerul Culturii, pe care aceasta vrea să-l soluţioneze favorabil pentru cultura română, împreună cu proprietarii terenului.

Secretarul de stat Liviu Brătescu, a avut, o întrevedere cu prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, şi cu întreprinzătorul polonez Janusz Szalinski şi soţia acestuia, proprietari, în urma unei decizii judecătoreşti, pe 2/3 din suprafaţa pe care se află secţia în aer liber a Muzeului Naţional Bran, precum şi cu reprezentanţi ai instituţiei muzeale.

“Sunt astăzi aici deoarece pentru actuala echipă de la Ministerul Culturii situaţia Muzeului Naţional Bran este un dosar extrem de important, pe care dorim să-l soluţionăm favorabil pentru cultura română, împreună cu proprietarii terenului. Cred că este nevoie de mai puţine ieşiri, cu dispute şi acuze, în spaţiul public şi de mai multă aplecare chibzuită asupra problemei, pentru găsirea unei rezolvări în sensul salvării acestui Muzeu Naţional, a cărui soartă a fost lăsată, din nefericire, atâţia ani, la voia întâmplării”, a declarat secretarul de stat Liviu Brătescu, conform unei informări transmise de Instituţia Prefectului Braşov.

Potrivit prefectului de Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, în urma discuţiei, s-au conturat câteva variante pentru Secţia Etnografică în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran, care vor asigura salvarea acestuia, însă, deocamdată, acestea nu vor fi detaliate.

“Nu doresc să detaliez acum, până nu vedem ceva concretizat, dar vă pot spune că atât domnul secretar de stat, cât şi proprietarii respectivului teren şi-au manifestat deschiderea pentru a se ajunge la o soluţie care să asigure existenţa în continuare la Bran a acestui aşezământ muzeal deosebit de important”, a punctat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

Secţia în aer liber sau Muzeul Satului Bran riscă să se închidă, în urma unor sentinţe judecătoreşti care au lăsat statul român fără terenul care se află sub instituţia culturală.

Proteste ale angajaţilor muzeului au avut la începutul anului, când, în urma unei sentinţe judecătoreşti, în data de 14 ianuarie, la muzeu s-a prezentat un executor judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către Elena Maria Polizu Micşuneşti, care a primit 1/3 din suprafaţa acestui teren.

Ulterior, printr-o altă sentinţă judecătorească, Muzeul Naţional Bran a pierdut în instanţă două treimi din terenul pe care este amplasat, iar în urma deciziei, instituţia este nevoită să-şi închidă porţile. Potrivit oficialilor muzeului, toate monumentele unicat expuse la Muzeul Bran riscă să se piardă, în condiţiile în care terenul trebuie eliberat până pe 26 iunie.

e-Cultura.info/ Autor: Diana Dumitru.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Proiect de revitalizare a cetății Sarmizegetusa prin programul Ro-Cultura

Lucrările de restaurare propuse a fi realizate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, au reprezentat una dintre temele unei întâlniri ce a avut loc între conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi un expert din cadrul Proiectului RO-Cultura, în perspectiva semnării unui proiect cu finanţare nerambursabilă prin care se urmăreşte punerea în valoare a monumentului UNESCO.

Întâlnirea a avut loc în situl de la Sarmizegetusa Regia şi face parte din paşii premergători semnării contractului de finanţare în valoare de 3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă granturi norvegiene nerambursabile, iar diferenţa este contribuţia CJ Hunedoara.

“Reprezentantul Operatorului de Program a dorit să vadă exact care sunt lucrările de restaurare propuse prin proiect pentru cetatea Sarmizegetusa Regia, precum şi propunerile care vizează valorificarea şi promovarea monumentului istoric. Practic, în această etapă are loc confruntarea documentaţiei tehnico-economice cu situaţia din teren”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Reprezentantul Unităţii de Management al Proiectului RO-Cultura, din cadrul Ministerului Culturii, s-a întâlnit cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, cu vicepreşedintele Sorin Vasilescu şi cu profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia. De asemenea, la discuţii au luat parte managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, şi responsabili din cadrul aparatului de specialitate al CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara îşi propune să valorifice potenţialul turistic al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia printr-un proiect în valoare de 3 milioane de euro, intitulat “Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

Proiectul a fost depus prin programul RO-Cultura, finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021.

Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este More & Romsdal County Council.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori.

Printre altele, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un “muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare, realizarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, de atunci fiind instituite mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a monumentului UNESCO.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Apel deschis la festivalul de artă digitală şi muzică electronică Clujtronic

Opera Naţională Română

Clujotronic

Organizatorii celei de a 9-a ediție a festivalului festivalului de artă digitală şi muzică electronică Clujtronic, programat între 2 şi 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, lansează un apel deschis pentru proiecte care îmbină arta şi tehnologia, realizate de artişti români.

A noua ediție a festivalului de artă electronică Clujotronic aduce la Cluj și în 2019 o serie de evenimente pentru toți cei pasionați de lumea digitală, conturată nu doar de pixeli, ci și de jocuri, sunet, culoare și diferite alte forme de artă interactivă.

“Din dorinţa de a încuraja sectorul cultural înspre dezvoltarea şi extinderea în sfera digitală, atât de importantă în contextul actualei pandemii, Clujtronic lansează o provocare artiştilor din România: aceea de a crea un proiect care îmbină arta şi tehnologia”, se arată într-un comunicat al Institutului Francez în România.

Cele 3 proiecte câştigătoare vor primi fiecare un grant pentru dezvoltarea şi implementarea proiectului artistic, care va fi prezentat în cadrul festivalului în 2 – 4 octombrie.

Apelul vizează proiecte de artă digitală din domeniile: instalaţii multimedia interactive, artă vizuală digitală, expoziţie de artă în realitate augmentată, artă performativă care utilizează tehnologii digitale.

Termenul limită de aplicare este 15 iulie 2020. Clujotronic este o platformă de promovare a artiștilor din sfera new media, oferind un spațiu de întâlnire și fuziune între artă și tehnologie.

Clujotronic este o platformă de promovare a artiştilor din sfera new media, oferind un spaţiu de întâlnire şi fuziune între artă şi tehnologie.

Acest eveniment aduce împreună artişti şi specialişti francezi, germani şi români în faţa unui public plin de curiozitate şi dinamic, care reuneşte anual aproximativ 3.000 de participanţi.

Înscrierea se face pe platforma online a Institutului Francez, iar termenul limită de aplicare este 15 iulie.

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

A fost semnat Ordinul care prevede condiţiile de producţie cinematografică

producţie cinematografică

producţie cinematografică

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat Ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii care prevede condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale, care va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.

“Cinematografia reprezintă unul dintre sectoarele care aduce investiţii în România şi este o adevărată carte de vizită la nivel internaţional. Am primit propuneri formulate din partea reprezentanţilor acestei industrii şi urmează, tot împreună, să găsim soluţiile cele mai bune. Astăzi, am semnat şi mult aşteptatul Ordin comun cu Ministerul Sănătăţii care prevede condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale. Ordinul va fi publicat în curând, în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

O nouă rundă de dezbateri, cea de-a cincea, cu reprezentanţii industriei cinematografice a avut loc la sediul Guvernului. Cu această ocazie, au fost dezbătute subiecte precum: schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, reformele necesare pentru domeniul cinematografiei, alături de momentul şi condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale. Participanţii au discutat şi despre identificarea unor programe de finanţare cu ajutorul fondurilor europene.

La dezbatere au participat, alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu.

Din partea industriei cinematografice au fost prezenţi: Alexandrina Dospindescu, Central European Media Enterprises; Ada Solomon, producător, Hi Film; Adriana Minea, jurist; Anca Mitran, Centrul Naţional al Cinematografiei; Andrei Boncea, Frame Film; Carmen Pepelea, ICON Films; Cristian Anastasiu, Organizaţia Distribuitorilor de Opere Audiovizuale; Cristian Bostănescu, Castel Film; Cristian Dumbravă, City Cinema; Iuliana Tarnovetchi, Alien Films Entertaiment; Laurenţiu Damian, UCIN; Margareta Irina Nistor, critic de film; Tudor Giurgiu, Libra Film.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ascultă în soundcloud Primăria Mangalia, va lansa proiectul “Grădina Culturală Callatis”

Primăria Mangalia

Primăria Mangalia

Primăria Mangalia, prin Direcţia Cultură şi Sport Mangalia, va lansa, proiectul “Grădina Culturală Callatis”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, informează un comunicat de presă al administraţiei locale.

Conform sursei citate, proiectul, în valoare de 192.307,98 euro, este implementat de Direcţia Cultură şi Sport Mangalia, în calitate de Promotor, şi Lise Wulff din Norvegia, în calitate de Partener.

AUDIO

”Proiectul presupune amenajarea grădinii Muzeului de arheologie Callatis într-un spaţiu destinat expoziţiilor şi evenimentelor culturale, artistice şi destinate petrecerii timpului liber, în mod gratuit, gratuit pentru comunitate şi vizitatori. De asemenea, am considerat oportun parteneriatul cu o creatoare din Norvegia, care va ţine un atelier cultural, în Mangalia, pentru a stimula inovaţia plastică pe plan local şi care va realiza o instalaţie artistică pentru grădină.
Toate acestea vin în sprijinul comunităţii locale, oferind posibilitatea creşterii vizibilităţii artiştilor locali şi a dezvoltării publicului, dar şi creşterea consumului cultural”
, se arată în comunicatul de presă.

Obiectivul general al proiectului, cu o durată de 20 de luni, vizează diversificarea ofertei culturale din Mangalia şi creşterea accesului comunităţii la cultură prin crearea unui spaţiu şi program dedicate atât artiştilor locali cât şi a comunităţii locale sau turiştilor.

Obiectivele specifice sunt: îmbunătăţirea accesului la cultură în Mangalia prin dezvoltarea unei grădini culturale cu program de activităţi artistice şi culturale, consolidarea managementului cultural în Mangalia prin crearea a cinci locuri de muncă şi dezvoltarea publicului şi diversificarea ofertei culturale.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pentru reducerea disparităților economice și sociale în Europa și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene.

Valoarea totală a contribuției financiare aferente Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 este de 2,8 miliarde de euro.

România beneficiază de un buget total de 500 milioane de euro, a doua cea mai mare alocare financiară dintre cele 15 State Beneficiare.

e-Cultura.info / Autor: Dan Mihăescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Proiect românesc, câștigător al Premiul European pentru Patrimoniu 2020 VIDEO

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente

Proiectul “Ambulanta pentru monumente”, susţinut de Prinţul Charles, a castigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020, fiind laureat la categoria Educatie, Formare si Constientizare.

De asemenea, proiectul a intrat in competitie pentru “Premiul Publicului” care se acorda prin vot, incepand de astazi se poate vota accesând linkul.

“În cei patru ani de existenţă, ‘Ambulanţa pentru monumente’ a însemnat intervenţii asupra (…) monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităţilor locale conştientizaţi asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziţii, 5 camionete dotate cu unelte şi echipamente, 233 de voluntari implicaţi şi 73 de parteneri şi sponsori. Proiectul urmează să se extindă anul acesta în judeţele Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Prahova şi Suceava. Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture”, a declarat coordonatorul proiectului, Eugen Vaida.

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles in 2021, cu participarea inalt reprezentantilor Comisiei Europene si Europa Nostra, anunta reprezentantii proiectului intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Castigatorii marilor premii, care vor lua 10.000 euro fiecare, vor fi anuntati public tot cu aceasta ocazie.


Asociatia Monumentum / Mesajul de felicitare al ASR Prințul de Wales

“Castigatorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspira si care contribuie cu adevarat la o Europa mai apropiata, mai unita si mai rezilienta”, spune Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovatie, Cercetare, Cultura, Educatie si Tineret.

In cei patru ani de existenta, “Ambulanta pentru monumente” s-a ocupat de 32 de interventii asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunitatilor locale au fost constientizati asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expozitii, a avut 5 camionete dotate cu unelte si echipamente, 233 de voluntari implicati si 73 de parteneri si sponsori.

Proiectul “Ambulanţa pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice.

Proiectul urmeaza sa se extinda anul acesta in judetele Arges, Botosani, Dambovita, Dolj, Gorj, Iasi, Mehedinti, Prahova si Suceava.

e-Cultura.info

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.