fbpx

                                                                             pictogramae

Farmecul apei în acuarela Ligiei Podorean-Ekstrom

Farmecul apei în acuarela Ligiei Podorean-Ekstrom

Farmecul apei în acuarela Ligiei Podorean-Ekstrom

Cu acuarela arhitectei Ligia Podorean-Ekstrom m-am întâlnit în urmă cu 8 ani în spațiul expozițional de la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București și am fost profund emoționată de constatarea simplă, că descopeream fluidități minunate lucrărilor aflate în expunere.

Prea puțin se face astăzi acuarelă de acest tip, pe hârtie udă și cel mai adesea, se vorbește de tehnica acuarelei și acolo unde nu este cazul. Una este, artistul să folosească culori de apă, alta este să realizeze acuarelă.

Recent, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” a fost organizată o nouă și surprinzătoare expoziție a aceleiași excepționale acuareliste. De data această însă, numărul și varietatea pieselor aflate în expunere erau cu mult mai mari. Spațiul de astă dată substanțial mai larg a permis o etalare cu adevărat impresionantă de acuarele.

Pe simeze s-au văzut lucrări variate, toate speciale datorită în primul rând, execuției magistrale: de la cele foarte mici, delicate bijuterii în care gestul îndrăzneț și spontaneitatea vorbeau de la sine, la cele de dimensiuni mai mari, chiar ample în care naturalețea surprinderii unui peisaj ori a unui interior era dublată de știința compoziției.

Dincolo de execuție, traseul vizual pe care îl oferea artista plimba privitorul dintr-un colț al lumii într-altul, din nordul în sudul Europei, și spre exemplu, din Hawai în Modova; de la mare la munte părea a fi doar un pas; dintr-un peisaj înghețat, în căldura toridă a unei veri prăfoase, vizitatorul era purtat cu ușurință prin umidate, uscăciune ori zăpadă proaspăt așternută, din lumina delicată a începutului de zi, în oranjul apusului de soare.

În Suedia și în Finlanda, arhitecta Ligia Podorean-Ekstrom a ținut cursuri de acuarelă, în special arhitecților, dar nu numai. Aflăm toate acestea și cu mult mai mult din broșura care a însoțit expoziția. Tot aici, în paginile publicației descoperim gândurile poetice, pline de miez ale arhitectei: ”Acuarela e o simbioză între apă și pământ. Cerul, cu tot dramatismul lui, se oglindește în apă iar pământul înflorește în toate culorile anotimpurilor.Acuarela este o magie între apă și culori.

Acuarela este o sinteză între desen, perspectivă, compoziție și un simț înnăscut al culorilor.” Și tot din acest catalog gândit de autoarea lucrărilor descoperim că ea, artista urmărește în natură stări și mari capitole care apoi se regăsesc în acuarelele sale: Peisaj cu ploaie, Natura în apus, Zăpadă, Arhitectură, Florile, Interioare.

Și astfel, sub privirea noastră în perioada martie-aprilie 2017 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” -am avut bucuria unui univers încărcat de vibrație, transparență și stare de frumusețe.

e-Cultura.info / Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer