fbpx

                                                                             pictogramae

O seara magică…sau debutul FEST-FDR 2015

O seara magică…sau debutul FEST-FDR 2015

Secțiunea FDR s-a  deschis miercuri 15 aprilie cu spectacolul ‘Sfantul din Sfantu Gheorghe’ (Teatrul “Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe), spectacol- portret care face parte din proiectul “Despre Romania, numai de bine” si creionează publicului modul în care oamenii, locurile și particularitățile din Sfantu Gheorghe se reflectă în viziunea dramaturgului Ștefan Peca și regizoarei Ana Mărgineanu.

Al doilea spectacol al serii a fost ‘Viața-i mai frumoasă după ce mor’i (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu.

Spectacolul ne propune o temă de meditatie extrem de importanta- moartea. Ce este moartea? Ce se intampla dupa ce murim? Exista continuitate? Spectacolul nu va raspunde la aceste intrebari, ci va contura o lume a morților, o lume care nu diferă de ceea ce se intampla în viata de zi cu zi, personajele par a fi vii, dar din povestile lor aflam faptul ca sunt într- o perioadă de tranzitie, o perioadă obscura în care frica de moarte nu a disparut definitiv, ci este doar atenuat. Spectacolul nu impune o atitudine fata de moarte, ci subliniază efectul dureros pe care acesta îl are asupra noastră.

Spectacol de teatru ‘Organic’ de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București) a încheiat prima zi de festival. “Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către „marginali”, indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor.”  Organic este producţie care aduce în fața publicului subiecte dureros de actuale: viața emigrantilor, traficul de organe, mirajul american, dar toate acestea sunt prezentate publicului într- un spectacol cu umor, ironie si multe surprize coregrafice. Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene. FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se derulează la Timișoara, evenimentul fiind organizat de Teatrul Naţional, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timişoara. În această primă etapă vor fi prezentate treisprezece producții.

e-Cultura.info/ Autor: Cristina Piersinariu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer