fbpx

                                                                             pictogramae

“Feciorescul de Ticuş”, pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO

“Feciorescul de Ticuş”

Dansul românesc specific localităţii Ticuşul Nou, ‘Feciorescul de Ticuş’, a fost inclus în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), alături de alte 19 tradiţii şi obiceiuri din întreaga lume.

Alături de dansul “Feciorescul de Ticuş”, România este prezentă în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţiii UNESCO cu ritualul Căluşului, inclus în noiembrie 2005, cu Doina, inclusă în octombrie 2009, cu ceramica de Horezu (decembrie 2012) şi cu obiceiul colindatului de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova (2013).

Denumit de UNESCO “Lad’s dance” (“Jocul flăcăului”, n.r.), dansul “Feciorescul de Ticuş”, specific comunităţii din Ticuşul Nou – o localitate situată la 70 de kilometri de Braşov, parte din comuna Comana, din Ţara Făgăraşului -, este practicat de bărbaţi cu vârste cuprinse între 5 şi 70 de ani, cu diverse ocazii.

Între participanţi se află dansatori români, dar şi maghiari şi romi, obiceiul contribuind la dialogul social şi intercultural. Dansul ajută bărbaţii tineri să îşi consolideze statutul în comunitate, mai ales în rândul fetelor şi familiilor acestora, în vederea căsătoriei.

“România a reuşit aseară, prin Ministerul Culturii, la o reuniune UNESCO în Namibia, să includă pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii jocul fecioresc, care se dansează în special în Transilvania”, a anunţat, joi, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.

Pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial pe care UNESCO încearcă îl conserve pentru viitor au mai fost incluse anul acesta petrecerea de Anul Nou din regiunea bulgărească Pernik, numită Surova, care se desfăşoară în zilele de 13 şi 14 ianuarie, Marimba – cântece şi dansuri tradiţionale din Columbia şi Ecuador, kimchi – un preparat culinar pe bază de legume murate specific Republicii Coreea şi trei dansuri tradiţionale din Bali (Indonezia).

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Tradiţiile înscrise pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO trebuie să joace un rol comunitar important şi să implice actorii din societatea civilă.

Cea de-a zecea reuniune a Comitetului pentru salvgardarea patrimoniului imaterial UNESCO are loc în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, la Windhoek, în Namibia.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer