fbpx

                                                                             pictogramae

FEST-FDR ediția a-XXIII-a ridică cortina la Timișoara

Teatrul National Timisoara

Teatrul National Timisoara

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) ridică sâmbătă, 5 mai, cortina celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) care se desfăşuară în perioada 5-13 mai, atât în sălile de spectacol cât şi în afara lor, sub semnul schimbării ”Involuţie – Revoluţie – Evoluţie”.

Vor fi seri care vor crea emoţii, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzică, tragedie, dramă, comedie – transmit organizatorii evenimentului, într-un comunicat

“Tema aleasă pentru această ediţie a festivalului este una generoasă, căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuţia unui proces artistic, este imperios necesar să vorbeşti despre evoluţia şi (uneori) chiar despre revoluţia stilistică a dramaturgiei româneşti actuale, care începe să se consolideze pas cu pas şi care, îmbucurător, primeşte suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare şi reprezentativ este vorba şi în selecţia europeană (…)”, a declarat teatrologul Oana Borş, selecționer și coordonator al festivalului..

Prima zi a festivalului debutează în forţă cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – “ironic, trist, funny, uneori cinic şi alteori pur şi simplu frumos” şi este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanţi regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Szekely. “Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament şi concepută în sistem thriller, piesa 10 declanşează un proces de reflecţie”, spune Radu Nica. Spectacolul începe la ora 19,00 în Sala Mare a Teatrului Naţional.

Tot sâmbătă, de la ora 21,00 în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanţă atât în plan local, cât şi în plan naţional. Concertul Subcarpaţi închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire fabuloasă cu tradiţia muzicală românească, pe ritmurile de hip-hop şi electro, care au impus trupa Subcarpaţi ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a României. Este momentul în care trei dintre participanţii la Atelierul Identitate vor urca pe scenă, alături de Marius Andrei Alexe – Bean MC, şi vor cânta împreună la caval.

Duminică, FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului şi a rolului său în lume. Astfel, de la ora 11,00 în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema “De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi rămas?” Fenomenul emigrării din România centenară. Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) şi propune o înţelegere a unuia dintre cele mai fierbinţi subiecte ale societăţii româneşti.

La ora 17,00, librăria “La două bufniţe” găzduieşte lansarea de carte Dinăuntru, un curs masteral de regie a teatrului contemporan şi o selecţie de articole. De la ora 19,00, la Sala 2 este programat spectacolul “Familia fără zahăr”, o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul Educaţional “Replika” din Bucureşti, un spectacol muzical despre “familia la români”, pe muzica şi versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din faţa Teatrului Naţional, în Piaţa Victoriei, la ora 22,00, cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălţime.

În cifre, FEST-FDR2018 înseamnă 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălţime, teatru cu păpuşi în mărime naturală -, 4 lansări de carte, 2 mese rotunde etc.

Organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naţionale în identitatea ei distinctă şi, totodată, coerentă în plan european, se mai afirmă în comunicatul menţionat.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer