pictogramae

FEST-FDR la momentul bilanțului – VIDEO

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

FEST-FDR2018 se află la momentul bilanțului, unul extrem de favorabil în cele nouă zile de spectacol Teatrul Național din Timișoara a împărtășit idei, emoții, întrebări, experiențe cu publicul său fidel, dar, în egală măsură, cu un public nou. Cu toții au devenit parte a acestei călătorii care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

Tema acestei ediții a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești a provocat atât artiștii, cât și spectatorii. Involuție – Revoluție – Evoluție, ca motor dialectic ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire este un concept în egală măsură generos pentru creatori și acut în societatea și în istoria noastră de zi cu zi. Involuție – Revoluție – Evoluție, concepte care marchează felul în care societatea și, implicit, teatrul, modelează realitatea și construiesc viitorulau făcut ca festivalul să-și transcendă valențele pur culturale și estetice și să devină un eveniment cu reale implicații etice, sociale și civice.Secțiunea FDR, în selecția teatrologului Oana Borș, a reunit 10 spectacole pe texte de autori români contemporani – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă – care au pus în lumină o generație puternică de dramaturgi – generația 2000, dar și apariția unui nou val de autori dramatici de calitate.Secțiunea FEST a adus la Timișoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca. Nu în ultimul rând, concertul Subcarpați a electrizat miile de spectatori reuniți în jurul Sălii 2 a Teatrului Național, încheind totodată, primul modul al Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului Național și al Subcarpați.Festivalul a însumat 24 de spectacole, în cele trei săli ale teatrului, dar și în Piața Victoriei sau în Parcul Civic – spații urbane transformate, pentru câteva clipe, în scene de spectacol. Acestora li se adaugă patru lansări de carte și două mese rotunde pe teme de reală importanță pentru societatea actuală, susținute de jurnalistul Mihai Brezeanu, respectiv de Teo Burnar, coordonatorul proiectului Matricea Românească.

În acest fel, Teatrul Național din Timișoara, împreună cu cei aproximativ 10.000 de spectatori care i-au umplut sălile și spațiile în aer liber, a demonstrat felul în care, prin tot ceea ce face, participă la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc și ca oraș reprezentativ pentru cultura europeană.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer