Festival de C’Arte cu ocazia Zilei Limbii Române

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române

Peste 15 edituri de carte sunt prezente în perioada 27 – 31 august la cea de-a doua ediție a Festivalului de C’Arte organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române pe esplanada din fața Primăriei sectorului 2.

Bucureștenii au ocazia să achiziționeze la prețuri reduse o gamă largă de cărți, de la romane de Emil Cioran și Mircea Eliade până la volume de Shakespeare, Guy de Maupassant, Cehov și Paul Coelho, până la cărți pentru copii, manuale, dicționare, cărți de bucate și cărți bisericești.

Printre editurile care și-au adus cărți la târgul “Iubim limba română” se numără Humanitas, Tracus Arte, Corint, Niculescu, Nemira, Publishing House sau Editura Muzeului Literaturii Române.

Dan Mircea Cipariu, președintele Filialei București — Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că festivalul de carte organizat în parteneriat cu primăria sectorului 2 este “o formulă interactivă pentru a sărbători Ziua Limbii Române”.

“Ne-am propus încă de anul trecut să găsim o formulă interactivă pentru a sărbători Ziua Limbii Române și de aceea am ales acest festival de carte care se poate citi ‘de carte’ sau ‘de C’Arte’ pentru că am invitat și câțiva muzicieni exponențiali — flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu, pianistul Horia Mihail, într-un recital de poezie care va avea loc luni, 31 august, chiar de Ziua Limbii Române”, a declarat Dan Mircea Cipariu în deschiderea evenimentului.

El a spus că “o gimnastică a limbii și a gândirii în limba română” poate fi făcută cel mai bine “prin cel mai bun intermediar, care este cartea”.

“Nu poți să vorbești despre acest exercițiu, al limbajului, al gândirii în limba română fără să ai acces la carte, fie că sunt traduceri, opere literare sau chiar cărți de gramatică, de exercițiu al limbajului”, a precizat Cipariu.

Directorul Muzeului Național al Literaturii Române și președinte al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), Ioan Cristescu, a spus că “gestul de a aduce cărțile în stradă este un gest firesc pe care trebuie să-l salutăm și să ni-l introducem în ADN-ul nostru cultural”.

“Când sărbătorim Ziua Limbii Române noi nu avem în minte doar limba română, ci și identitatea națională. Într-o Europă globalizantă, într-o Europă în care vin tot felul de neamuri, și este foarte bine că vin, noi trebuie să ne apărăm identitatea, iar primul lucru pe care îl putem face este limba pe care o vorbim, pe care trebuie să o vorbim corect, să o vorbim frumos. Este fals faptul că în general cultura este a elitelor, cultura este a poporului, cultura trebuie să o avem cu noi tot timpul, iar gestul de a aduce cărțile în stradă este un gest firesc pe care trebuie să-l salutăm și să ni-l introducem în ADN-ul nostru cultural”, a declarat Ioan Cristescu.

În cadrul manifestărilor culturale dedicate Zilei Limbii Române pe esplanada din fața primăriei sectorului 2 vor fi organizate, de asemenea, o serie de concerte susținute de Orchestra Simfonică de Suflători “Angely’s” condusă de dirijorul Marius Firca — 27, 29 și 30 august, concert susținut de cvartetul de coarde “Chromatic” — 28 august, și un recital de poezie și muzică susținut de poeții Ioana Crăciunescu, Teodor Duna și Cosmin Perta, precum și un concert susținut de flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail, în ultima zi a evenimentului.

Tot pe 31 august, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, la ora 9,00, va avea loc o depunere de coroane.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.