fbpx

Festivalul de film documentar fARAD, dedicat exclusiv producţiilor româneşti

Festivalul de film documentar fARAD

Festivalul de film documentar fARAD

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de film documentar fARAD, care se va desfăşura în perioada 24 – 26 septembrie, va fi dedicată exclusiv producţiilor româneşti, proiecţiile urmând să aibă loc în două cinematografe din municipiul Arad, în timp ce alte evenimente din cadrul festivalului se vor desfăşura online.

Evenimentul marchează reluarea proiecţiilor în sălile de cinema şi se va desfăşura la Cinema Arta şi Cinema Grădişte, unde vor fi prezentate documentare reunite sub tematica “Acasă”.

Organizatorii anunţă, într-un comunicat de presă, că fARAD propune o selecţie concisă sub forma unui maraton de şapte producţii româneşti, recent lansate şi deja apreciate la unele festivaluri internaţionale.

“Într-un an atât de special în care cuvântul de ordine a fost #stayhome, fARAD a decis, şi el, să stea acasă. Motivele nu ţin neapărat de pandemie şi de siguranţă, ci de calitatea, varietatea şi pedigree-ul festivalier al noilor documentare româneşti. Altfel spus, e o ediţie reconfigurată domestic şi dedicată exclusiv producţiilor autohtone şi temelor fierbinţi din realitatea noastră recentă. Nu întâmplător, filmul din deschidere se cheamă ‘Acasă, My Home’ “, se arată în comunicat.

Pe lângă documentarele noi ce vor fi prezentate, va exista şi o proiecţie de arhivă, dedicată în acest an aniversării a 50 de ani de la lansarea documentarului-eseu “Apa ca un bivol negru”, “film manifest al unei întregi generaţii de regizori”, mai arată comunicatul.

fARAD 2020 este unul dintre puţinele evenimente din România care doreşte să reafirme importanţa relaţiei directe între spectator şi experienţa artistică, acordând un loc meritat documentarului românesc”, afirmă, în comunicat, preşedintele festivalului, Corina Şuteu.

Din această ediţie nu vor lipsi sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu autorii filmelor din program, mulţi dintre ei urmând să fie prezenţi la Arad.

Festivalul de film documentar fARAD are programate evenimente şi în spaţiul online, între care o dezbatere live între Dimitris Kerkinos şi Mihai Chirilov, moderată de Corina Şuteu. Subiectul discuţiei investighează rolul şi specificul filmului documentar în contextul actual. Dezbaterea avea loc pe 25 septembrie, de la ora 11,00, şi va putea fi urmărită pe paginile de Facebook fARAD şi Insula 42.

Tot în format online va continua ediţia a V-a a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate şi analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mentorii acestei ediţii sunt Monica Lăzurean-Gorgan, Laurenţiu Damian şi Dana Bunescu, care vor oferi feedback pe proiectele participante, alături de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov.

Iniţiat şi dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar şi revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la iniţiativa Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

e-Cultura.info / Autor: Marian Buga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.