Festival pentru promovarea modelelor autentice de ie la Mureș

Festival pentru promovarea modelelor autentice de ie la Mureș

Festival pentru promovarea modelelor autentice de ie la Mureș

Concursul “Cea mai frumoasă IE” va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului “Valea Mureșului” cu tema “Tradiția continuă!”, care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

Cei care doresc să își înscrie cămașa populară în concurs vor completa o fișă cu datele de contact, li se vor poza iile în detaliu, în așa fel încât să se vadă bine modelul cusut sau țesut pe acestea, iar câștigătorul va fi anunțat înaintea recitalului Paulei Seling, din data de 30 iulie.

“Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiționale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna și alte simboluri astrale sau ale naturii și de aceea vor fi jurizate cămășile cu care conțin modele transmise din generație în generație. Specialiștii susțin că pe ie și în general pe costumele populare autentice sunt cusute sau țesute doar semne și simboluri fundamentale vechi de milenii și că orice alte cusături, cu floricele, trandafiri sau alte însemne, care nu reprezintă nimic, sunt considerate kitsch-uri. Astfel, încurajăm toți vizitatorii să vină la Festival îmbrăcați în ie, iar la standul Consiliului Județean vor afla de la specialiști dacă modelele de pe cămășile lor sunt sau nu autentice, chiar dacă ia este confecționată de curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureșului, Sanda Vițelar, citată de Agerpres.

Sanda Vițelar a arătat că ia câștigătoare va reprezenta imaginea ediției de anul viitor a Festivalului “Valea Mureșului”.

Aceasta a precizat că, pentru al 13-lea an consecutiv, comunitățile de pe Valea Mureșului Superior se întâlnesc pe Platoul “La Alei” din comuna Răstolița pentru a arăta publicului ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate tradiționale.

“Programul festivalului cuprinde competiții sportive, cross-ul Văii Mureșului, concurs de trasul frânghiei, o competiție de țopăit cu sacul și drumeții pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziție patru ateliere meșteșugărești, respectiv sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină. Ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele participante la ediția din acest an vor asigura buna dispoziție a participanților, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocărița și trupa Proconsul”, a mai precizat Sanda Vițelar.

Festivalul “Valea Mureșului”, ediția a XIII-a, este organizat de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară “Valea Mureșului”, iar la acesta au confirmat participarea municipiile Reghin și Toplița, comunele Suseni, Petelea, Brâncovenești, Vătava, Răstolița, Rușii Munți, Stânceni, Deda și Ideciu de Jos.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer