fbpx

Categorie: Festival

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


Festivalul de film documentar fARAD, dedicat exclusiv producţiilor româneşti

Festivalul de film documentar fARAD

Festivalul de film documentar fARAD

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de film documentar fARAD, care se va desfăşura în perioada 24 – 26 septembrie, va fi dedicată exclusiv producţiilor româneşti, proiecţiile urmând să aibă loc în două cinematografe din municipiul Arad, în timp ce alte evenimente din cadrul festivalului se vor desfăşura online.

Evenimentul marchează reluarea proiecţiilor în sălile de cinema şi se va desfăşura la Cinema Arta şi Cinema Grădişte, unde vor fi prezentate documentare reunite sub tematica “Acasă”.

Organizatorii anunţă, într-un comunicat de presă, că fARAD propune o selecţie concisă sub forma unui maraton de şapte producţii româneşti, recent lansate şi deja apreciate la unele festivaluri internaţionale.

“Într-un an atât de special în care cuvântul de ordine a fost #stayhome, fARAD a decis, şi el, să stea acasă. Motivele nu ţin neapărat de pandemie şi de siguranţă, ci de calitatea, varietatea şi pedigree-ul festivalier al noilor documentare româneşti. Altfel spus, e o ediţie reconfigurată domestic şi dedicată exclusiv producţiilor autohtone şi temelor fierbinţi din realitatea noastră recentă. Nu întâmplător, filmul din deschidere se cheamă ‘Acasă, My Home’ “, se arată în comunicat.

Pe lângă documentarele noi ce vor fi prezentate, va exista şi o proiecţie de arhivă, dedicată în acest an aniversării a 50 de ani de la lansarea documentarului-eseu “Apa ca un bivol negru”, “film manifest al unei întregi generaţii de regizori”, mai arată comunicatul.

fARAD 2020 este unul dintre puţinele evenimente din România care doreşte să reafirme importanţa relaţiei directe între spectator şi experienţa artistică, acordând un loc meritat documentarului românesc”, afirmă, în comunicat, preşedintele festivalului, Corina Şuteu.

Din această ediţie nu vor lipsi sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu autorii filmelor din program, mulţi dintre ei urmând să fie prezenţi la Arad.

Festivalul de film documentar fARAD are programate evenimente şi în spaţiul online, între care o dezbatere live între Dimitris Kerkinos şi Mihai Chirilov, moderată de Corina Şuteu. Subiectul discuţiei investighează rolul şi specificul filmului documentar în contextul actual. Dezbaterea avea loc pe 25 septembrie, de la ora 11,00, şi va putea fi urmărită pe paginile de Facebook fARAD şi Insula 42.

Tot în format online va continua ediţia a V-a a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate şi analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mentorii acestei ediţii sunt Monica Lăzurean-Gorgan, Laurenţiu Damian şi Dana Bunescu, care vor oferi feedback pe proiectele participante, alături de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov.

Iniţiat şi dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar şi revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la iniţiativa Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

e-Cultura.info / Autor: Marian Buga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Începe a şaptea ediţie a Festivalului Electric Castle

Festivalului Electric Castle

Festivalului Electric Castle

Cea de-a 7-a ediţie a Electric Castle are loc în perioada 17-21 iulie în spaţiile de pe domeniul castelului Banffy, un monument de patrimoniu din secolul XV, care devine deopotrivă scenă pentru prestaţii muzicale dar şi un spaţiu de expunere pentru instalaţiile new media create special de către 8 artişti din Europa, Japonia şi Statele Unite pentru a da o nouă dimensiune acestui spaţiu.

Electric Castle Festival se laudă în 2019 cu nume importante din rock, house şi electro. Florence and The Machine este una dintre cele mai creative trupe indie ale ultimului deceniu, construită în jurul personalităţii fascinante a solistei, compozitoarei şi fondatoarei Florence Welch. Din 2009, când a lansat primul album, trupa a adunat prezenţe în fruntea topurilor muzicale, multiple nominalizări şi premii la BRIT Awards, Grammy, Mercury, BBC sau Billboard Awards. Concertul din cadrul Electric Castle vine odată cu lansarea noului album al trupei, ”High as Hope”.

Celălalt nume care ţine capul de afiş este cel al rockerilor de la Limp Bizkit. Trupa lui Fred Durst are în spate trei nominalizări la premiile Grammy şi albume vândute în peste 40 de milioane de exemplare.

Câştigător de Oscar, rock star, fashion icon, tech investor, Jared Leto vine la Electric Castle împreună cu fratele său, Shannon Leto. Trupa lor 30 Seconds to Mars vine cu cel mai recent album al trupei, America.

Bring Me The Horizon, revelaţia ediţiei cu numărul 4 a Electric Castle, revin în 2019 pe scena festivalului. Descrişi de organizatori drept cea mai ambiţioasă trupă rock britanică a momentului, BMTH au pornit la drum ca o trupă deathcore, dar ulterior au experimentat foarte multe genuri în piesele de pe cele şase albume înregistrate.

Chvrches, trupa scoţiană de synth-pop a debutat în 2011 ca un proiect de studio. Cei 3 membri sunt cunoscuţi atât pentru muzică, dar şi pentru orientarea activistă prin care îşi propun promovarea talentelor feminine din industria muzicală.

Printre cele mai bine vândute proiecte israeliene, duo-ul Infected Mushroom sunt cunoscuţi pentru două decenii în care au dezvoltat stilul psytrance pentru noi generaţii.

În premieră între stilurile muzicale prezentate la Electric Castle, Giggs vine cu acordurile grime, stilul hip hop-ul născut în zona de sud a Londrei. ”Succesul lui a deschis calea pentru mulţi alţi artişti de rap, Giggs fiind însă unul dintre puţinii care nu a acceptat să adopte un stil mai comercial doar de dragul de a câştiga mai multă notorietate”, notează organizatorii.

Un amestec de influenţe din muzica franceză, mexicană, turcă aduc băieţii de la ”Polo & Pan”. Două artiste americane, The Black Madonna şi TOKiMONSTA, sunt printre protagonistele seria de prezenţe feminine pe scenele festivalului.

Printre protagoniştii noii ediţii Electric Castle se mai numără Metric, cu solista Emily Haines, The Vaccines, Boys Noize, Chinese Man şi Sofi Tukker.

Între rock şi electro, e întotdeauna loc de muzică clasică, cel puţin la fiecare ediţie Electric Castle.

Pianistul şi compozitorul german Nils Frahm urcă pe scena Electric Castle în acordurile inconfundabile ale muzicii sale care abordează sonorităţile clasice folosind elemente de muzică electronică. Efectul este de multe ori hipnotic. Din zona muzicii clasice sunt anunţaţi la Bonţida şi cei de la Kronos Quartet.

Alte nume aflate în program sunt Lemaitre, Mono, Tommy Cash, Handsome Furs şi Viagra Boys.

Proiectul Hospitality Night va continua şi în 2019, cu London Electricity, Dynamite MC, Spy şi Danny Byrd într-o seară de recitaluri dedicate.

Dintre artiştii români, pe scenă vor urca artişti cunoscuţi precum Loredana, CTC, Şuie Paparude, Grimus, Moonlight Breakfast, The Mono Jacks, Zmei3. Mai puţin celebre dar demne de descoperit sunt prestaţiile semnate de Valeria Stoica, Zimbru sau For The Wicked ca şi vedetele festivalurilor mici, Satellites, Karpov not Kasparov ori Maru.

O scenă este dedicată în curtea castelului trupelor invitate direct din alte festivaluri despre care organizatorii spun că vor fi cei despre care publicul va putea spune ”i-am ascultat înainte de a fi celebri”. Aici sunt protagonişti Delaporte, un duo electronic italiano-spaniol, Glass Museum, muzica electronică cu nuanţe de jazz şi britanicii de la The Slow Reader Club sau GatoPreto, cu acorduri sud-americane şi africane.

Încă de la prima ediţie, din 2013, festivalul a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria “Cel mai bun festival de mărime medie”, alături de nume cu tradiţie în Europa. În 2018, organizatorii au anunţat peste 200.000 de participanţi, anul acesta organizatorii fiind pregătiţi să primească acelaşi număr de spectatori.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Festivalul Electric Castle accesibil și persoanelor cu deficiențe auditive

Festivalul Electric Castle

Festivalul Electric Castle

Electric Castle devine primul festival de muzică din România accesibil persoanelor cu deficienţe de auz, oferind susţinere pentru a se putea bucura de experienţa completă a festivalului, de la porţile de acces şi până la scena principală.

La cea de-a şaptea ediţie, organizatorii Electric Castle anunţă că îşi doresc să ridice bariera existentă dintre oamenii cu un simţ al auzului sănătos şi cei cu hipoacuzie.

”Muzica ne aparţine tuturor şi cu toţii merităm să ne bucurăm de ea, oricând şi oriunde”, spun organizatorii.

”De la intrarea în festival şi până la show-urile de pe scena principală, festivalul va asigura asistenţă tuturor persoanelor cu deficienţe de auz. Echipele de la porţile de acces vor include un interpret mimico-gestual, acest limbaj fiind accesibil şi în zona Info Point, unde va exista, de asemenea, un specialist în acest limbaj. În zona Main Stage, va fi delimitată o arie specială pentru hipoacuzici, pentru a se putea bucura de experienţa interpretării live. Amber Galloway Gallego – cea mai cunoscută sign interpreter din lume – va «traduce» toate cântecele artiştilor care se vor afla pe scena principală. Amber Galloway a făcut senzaţie, în 2013, când a reuşit una dintre primele interpretări de gen, la concertul lui Kendrick Lamar de la Lollapalooza, transmiţând un puternic mesaj întregii lumi cu privire la o nouă cale deschisă tuturor pentru a trăi muzica pe viu. Amber nu doar interpretează textele muzicii, ci a dezvoltat un limbaj în care descrie vizual inclusiv «densitatea» sunetelor, punctând ritmuri diferite de la bass la cele mai înalte frecvenţe”, se arată în comunicat.

Peste 23.000 de români trăiesc cu o formă de hipoacuzie în prezent, iar accesul restrictiv la evenimente culturale este doar una dintre formele de discriminare pe care aceştia trebuie să le înfrunte în fiecare zi. Electric Castle Festival îşi doreşte să demonteze mitul generalizat care spune că o persoană hipoacuzică nu poate aprecia muzica şi nu se poate conecta la acest tip de artă. Pentru publicul din România, este momentul să fie ridicată bariera existentă dintre oamenii cu un simţ al auzului sănătos şi cei cu hipoacuzie, iar Electric Castle speră ca exemplul său să fie urmat de cât mai multe evenimente muzicale, arată iniţiatorii demersului.

Ediţia a 7-a a festivalului va avea loc între 17 şi 21 iulie, pe domeniul Castelului Banffy din Bonţida. Printre cei peste 200 de artişti confirmaţi se numără Florence + The Machine, Limp Bizkit, Nils Frahm, 30 Seconds to Mars, Bring Me The Horizon, Chvrches, Metric, The Vaccines, Zeds Dead şi multe alte nume importante.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Festivalului Internațional de Poezie de la București la cea de a X-a ediție

Festivalului Internațional de Poezie de la București

Festivalului Internațional de Poezie de la București

Evoluția proiectului din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an, transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România: participă mai bine 100 de poeţi, din peste 20 de ţări, de pe 4 continente.

Considerat cel mai amplu eveniment de profil din România, FIPB va prilejui publicului iubitor de poezie din capitală întâlnirea cu mai bine de 100 de poeți, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de țări, de pe 4 continente: Franța, Marea Britanie, Serbia, Italia, Mexic, Portugalia, Coreea de Sud, Canada, Republica Moldova, Grecia, India, Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Rusia, Spania, Polonia, Israel, Germania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Norvegia și România.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

Dintre noutățile ediției din acest an, amintim colocviul având drept temă „Scriitorii și puterea”, la care iau parte oaspeți străini, alături de nume de primă mărime ale literaturii române contemporane, precum și dezbaterea dedicată profesioniștilor – editori, agenți literari și traducători –, cu tema „Traducerea literară, între world literature și global market”.

Formatele clasice cu care Festivalul Internațional de Poezie de la București și-a obișnuit publicul se regăsesc și în arhitectura ediției din acest an: „Poetry Face to Face”, lecturile publice de poezie din Aula Bibliotecii Centrale Universitare, seara de poezie experimentală cu titlul „MultiVerse”, precum și atelierele dedicate celor mai mici iubitori de poezie. Cunoscutul Maraton de Poezie și Jazz, alături de o serie generoasă de evenimente interdisciplinare marchează cunoscuta „Noapte a Muzeelor” în cadrul FIPB.

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB) are loc în perioada 13-19 mai, în 16 spații culturale cunoscute din capitală.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Începe Balkanik Festival în weekend la București

Balkanik Festival

Balkanik Festival

Balkanik Festival va debuta vineri, pe scena evenimentului de la Gara Regală Băneasa urmând să urce Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, care va da startul unei petreceri care se va întinde până pe 9 septembrie.

Anul acesta, pe scena festivalului vor mai urca Asaf Avidan, Yasmin Levy, Kroke, Light in Babylon, Manonera, Fanfara de la Valea Mare, Corina Sîrghi şi Taraful Jean Americanu.

Tot pe 7 septembrie, este programat un after party cu piscină, la Younivers Summer Club, alături de Fanfara de la Cozmeşti, informează un comunicat de presă al organizatorilor, transmis joi AGERPRES.

Sâmbătă, publicul îi va cunoaşte pe cei de la Light in Babylon, iar Manonera vor pune în scenă un show pregătit special pentru festival şi inspirat de muzicile lăutăreşti, muzicile romilor mai recent sedentarizaţi din România, muzicile de tango, flamenco şi Turk Halk Muzigi – muzicile de tradiţie orală din Turcia, cu extensie în Peninsula Balcanică.

“Mult aşteptata Yasmin Levy va încheia seara de sâmbătă cu Ladino (muzica iudeo-spaniolă din Spania) şi inima arzătoare a flamenco-ului. Sâmbătă, atmosfera de la after party va fi una de litoral românesc din anii ’90, cu Dan Ciotoi şi Formaţia Generic. Salvamarii vor fi nelipsiţi de la cele două after party-uri, unde publicul se va putea răcori în piscină după o zi şi-o noapte de dans”, transmit organizatorii.

Duminică, ultima seară de festival îi va aparţine lui Asaf Avidan, care îşi începe, la Bucureşti, turneul solo The Study on Falling.

“Balkanik Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa, apreciat internaţional de reviste de specialitate precum Songlines sau Folker, primind EFFE Label – Remarkable Festival pentru al treilea an consecutiv”, precizează sursa citată.

Abonamentele permit accesul la toate evenimentele din festival pentru cele trei zile, la Gara Regală Băneasa şi Younivers Summer Club, şi pot fi achiziţionate la preţul de 160 lei.

Biletele pe zile au preţul de 80 lei – acces festival şi 90 lei/20 euro zi acces festival + afterparty. Biletele pentru afterparty, în lipsa unui abonament sau a unui bilet cu afterparty inclus, au preţul de 20 lei. La patru abonamente sau bilete achiziţionate, al cincilea este gratuit.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural ARCUB, ajuns la a VIII-a ediţie.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Festivalul Summer Well pe domeniul Stirbey din Buftea

v

Festivalul Summer Well

Nouă artişti vor concerta pentru prima dată în România pe scena celei de a opta ediţii a Festivalului Summer Well, care se va desfăşura în perioada 10 – 12 august pe domeniul Ştirbey din Buftea, informează un comunicat al organizatorilor.

Aceştia sunt: Justice, The Kooks, Kodaline, Cigarettes After Sex, Sofi Tukker, Oscar and the Wolf, Tom Grennan, HMLTD şi Isaac Gracie. Lor li se alătură nume mari ale scenei muzicale internaţionale – Bastille, Kodaline, care vor concerta live pe scena principală a Summer Well.

Festivalul Summer Well îşi deschide porţile pe 10 august cu un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, care interpretează într-o manieră clasică cele mai cunoscute piese ale artiştilor ce vor urca pe scenă în cele două zile ale evenimentului.

Tot în prima zi organizatorii prezintă noul concept Night Picnic, în cadrul căruia va fi oferit publicului, în premieră în România, proiectul muzical Rhye.

Ziua de 11 august va fi deschisă de Tom Grennan, cântăreţ şi compozitor britanic, devenit cunoscut în urma colaborării cu trupa Chase & Status pe piesa “All Goes Wrong”.

Fanii festivalului îi vor mai putea vedea pe 11 august pe belgianul Oscar and the Wolf, trupa americană Cigarettes After Sex, irlandezii de la Kodaline şi duo-ul electro Justice.

Ultima zi de Summer Well va fi deschisă de Isaac Gracie, după care va concerta trupa britanică HMLTD. Duo-ul american Sofi Tukker va aduce în atenţia spectatorilor stilul jungle pop, inspirat din muzica house a anilor ’90, urmat de britanicii de la The Kooks şi cea mai aşteptată trupă a serii – Bastille – una dintre cele mai iubite trupe indie rock la nivel mondial.

Tot în ultima zi, noua scenă a festivalului, Red Bull Music, va găzdui o producţie specială – proiectul Culese din Cartier prezintă #TOTSATU’ – şi un mix eclectic de artişti. Proiectul Culese din Cartier prezintă #TOTSATU’ îi reuneşte pe Subcarpaţi, Cred Că Sunt Extraterestru, Fraţii Grimme, Fantome, Basska, Argatu’ şi Moş Martin, Celula de Criză şi Hanu’ cu Bragă.

Partea internaţională este reprezentată de Lady Leshurr, producător şi interpret, ce domină scena de rap britanică.

Porţile Summer Well 2018 se vor deschide, pe 11 şi 12 august, la ora 12,00. Pe 10 august, cu ocazia Night Picnic, accesul se va permite începând cu ora 18,00.

Preţul unui abonament este de 315 lei până pe data de 9 august (inclusiv) şi 355 de lei în zilele festivalului. Abonamente şi bilete de o zi pentru festival se găsesc în Orange shops şi online pe www.summerwell.ro.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Citadela Festival la prima ediție pe Cetatea Deva – VIDEO

Citadela Festival la Cetatea Deva

Citadela Festival la Cetatea Deva

Artişti cunoscuţi ai muzicii electronice vor evolua pe scena primului festival de acest gen organizat pe Cetatea Deva, în perioada 27-29 iulie, în programul evenimentului “Citadela Festival” fiind incluse şi ateliere de creaţie, expoziţii sau prezentări ale unor produse realizate de artizani locali.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, de la ora 19. În primele două nopţi, petrecerile cu muzică electronică vor dura întreaga noapte, iar duminică programul festivalului se va încheia la ora 19.


Citadela Festival

Citadela Festival 2018 loading in 3, 2, 1… Weekendul acesta ne vedem la Deva pentru trei zile de beaturi electronice, workshopuri și activități, într-un cadru de excepție: Cetatea Deva. Ești gata?

تم النشر بواسطة ‏‎Telekom Electronic Beats‎‏ في الخميس، ٢٦ يوليو ٢٠١٨

Sursa. Telekom Electric Beats


Pe lângă muzică, festivalul va cuprinde ateliere de creaţie şi învăţare cu o paletă largă de activităţi, de la tainele meseriei de DJ, până la artele digitale în lumea spectacolului.

“Pe scena Telekom Electronic Beats vor urca cele mari nume ale industriei muzicii electronice din România, alături de artişti internaţionali de top, creându-se astfel o punte culturală între muzicienii locali şi cei din străinătate. Vom avea cel mai bun sistem de sunet, pentru că ne dorim ca participanţii, dar şi artiştii să aibă parte de cea mai bună experienţă în materie de sound”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Dana Golea, informează Agerpres.

Pe de altă parte, în perioada desfăşurării festivalului, accesul turiştilor pe Cetatea Deva va fi permis doar până la ora 18,00, după care telecabina va putea fi folosită doar de către participanţii la acest eveniment, până la ora 2,00 noaptea.

Biletele se pot aciziționa de pe site-ul info music.

Festivalul “Citadela” este organizat de Asociaţia Culturală Bipolar în parteneriat cu Telekom Electronic Beats, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Deva şi al Consiliului Judeţean Hunedoara.

e-Cultura.info/ Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Biletele pentru Festivalul Concurs Cerbul de Aur au fost puse în vânzare

Festivalul Concurs Cerbul de Aur

Festivalul Concurs Cerbul de Aur

La 50 de ani de la prima ediţiei, Televiziunea Română a pregătit pentru spectatorii din Piaţa Sfatului şi telespectatorilor din faţa micilor ecrane un Festival cu numeroase concerte ale artiştilor români şi străini de top.

Cerbul de Aur 2018 – o ediţie aniversară pe a cărui scenă vor urca cei care ne-au cucerit cu hituri precum “You’re Beautiful” sau “Goodbye My Lover” ori “This Is The Life”, adică britanicul James Blunt şi solista din Scoţia Amy Macdonald. Dar nu numai! Afişul Festivalului internaţional organizat de TVR este ţinut şi de artişti de pe primele locuri la Eurovision Song Contest: câştigătoarea marelui trofeu Gigliola Cinquetti (1964) şi cipriota Eleni Foureira, ocupanta locului secund în 2018.

Celebrul violonist şi compozitor Edvin Marton, apreciat pentru stilul său unic de a îmbina muzica clasică cu pop-rock-ul, va fi, de asemenea, prezent la Festivalul de anul acesta.

Veştile bune nu se opresc aici, organizatorii promit încă un artist de top pe scena Festivalului.

Recitalurile, programate pe întreaga perioadă a festivalului – 29 august – 2 septembrie, vor fi momente de respiro pentru concurenţii înscrişi în Concursul Internaţional de interpretare Cerbul de Aur. În acest an, în competiţia pentru Marele Trofeu vor intra 18 concurenţi.

Biletele pentru Festivalul Concurs Cerbul de Aur au fost puse în vânzare

Pentru cele cinci zile ale Festivalului, organizatorii au pus în vânzare mai multe categorii de bilete – Club Cerbul de Aur, VIP, Categoria 1, Categoria 2 şi Categoria 3 şi abonamente -, cu preţuri pornind de la suma de 50 de lei. Acestea sunt disponibile pe site-ul Eventim.ro şi în reţeaua magazinelor partenere: Orange, Vodafone, Telekom, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărturești, Diverta si Humanitas.

În anul Centenarului României şi semicentenarului festivalului, Cerbul de Aur va avea un format special, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului şi recitaluri ale invitaţilor speciali. Festivalul se va încheia cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.

De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow şi mulţi alţii.

Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional, spectacolele organizate în cadrul festivalului adunând de un număr impresionant de spectatori şi telespectatori din întreaga ţară.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Andra, Loredana şi Horia Brenciu & HB Orchestra, printre vedetele care vor susţine recitaluri la Cerbul de Aur

Cerbul de Aur 2018

Cerbul de Aur 2018

Andra, Loredana şi Horia Brenciu & HB Orchestra sunt doar trei dintre vedetele care vor susţine recitaluri pe scena Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2018, potrivit unui comunicat de presă.

Alte nume de artişti români îndrăgiţi care vor susţine recitaluri pe scena din Piaţa Sfatului sunt Delia, The Motans, Carla s Dreams, Flavius Teodosiu şi The Humans.

O parte dintre vedete au deja experienţa festivalului, pregătind pentru această ediţie recitaluri incendiare: Andra a fost premiată la ediţia 2005 a festivalului, Horia Brenciu a urcat pe scena Cerbului de Aur în 2008, alături de HB Orchestra, iar Loredana a avut nu mai puţin de trei apariţii de-a lungul timpului – un show cu Direcţia 5, big-band-ul Ionel Tudor şi două trupe de balet în 1994, a fost coprezentator al evenimentului în 1996 şi a susţinut un recital impresionant la ultima ediţie, în anul 2009, precizează sursa citată.

”Perioada următoare înseamnă nu doar un proces de selecţie riguros al candidaţilor înscrişi pentru concursul de interpretare, ci şi o mulţime de noi surprize pe care le pregătim pentru publicul evenimentului, în ceea ce priveşte artiştii care vor aduce muzica şi spectacolul de calitate pe scena din Piaţa Sfatului”, a dezvăluit Smaranda Vornicu Shalit, directorul festivalului, citată în comunicatul de presă.

Perioada de înscrieri pentru competiţia din cadrul festivalului s-a încheiat.

111 artişti din 22 de ţări candidează pentru un loc la concursul de interpretare. Interpreţi din România, dar şi artişti din Italia, Marea Britanie, Suedia, San Marino, China, Kazahstan, Israel, Turcia, Germania, Franţa, Malta sau Moldova s-au înscris în selecţia festivalului.

În perioada 12-18 iulie, juriul va alege cel mult 15 artişti pentru concursul internaţional de interpretare.

”O primă etapă importantă în pregătirea festivalului şi, mai ales, a Concursului Internaţional Cerbul de Aur s-a încheiat cu succes. Ne bucură faptul că am generat un interes crescut atât în rândul artiştilor din România, cât şi din partea celor din străinătate. Acest lucru ne spune limpede că festivalul continuă să se bucure de prestigiu, naţional şi inernaţional, chiar şi după o lungă întrerupere în organizarea sa”, a declarat directorul festivalului.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov.

La 50 de ani de la prima ediţie, Cerbul de Aur 2018 va avea o desfăşurare de gală, cu numeroase premii, în valoare de 65 de mii de euro. Dedicat Centenarului României şi semicentenarului festivalului, TVR propune un format special al evenimentului, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului şi evenimente adiacente.

Festivalul se va încheia cu un show-ul “România Centenar”, un spectacol folcloric ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de specialitate ale acestui gen muzical.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Ceaun Borsec Festival

Ceaun Borsec Festival

Ceaun Borsec Festival

Ceaun Borsec Festival are loc între 13 şi 15 iulie, în judeţul Harghita, iar manifestarea încearcă să relanseze, prin gastronomie, muzică şi film, cunoscuta staţiune în circuitul turistic, arată un comunicat.

Prima seară a festivalului va fi deschisă de Radio România Tg. Mureş, care sărbătoreşte 60 de ani de existenţă, cu un spectacol folcloric “Pe cărarea dorului”, susţinut de artiştii Anghelina Timiş, Doru Pop şi fiul său, Ina Todoran şi Ovidiu Furnea, urmat de un concert al trupei One More Minute.

“Aflat la prima ediţie, Ceaun Borsec Festival redeschide cea mai frumoasă staţiune ascunsă din Transilvania pentru toţi care-şi doresc o experienţă autentică în inima naturii.

Străzile staţiunii şi pârtia de schi vor găzdui concerte, ateliere de sport, muzică şi meşteşuguri, concursuri de orientare turistică, ciclism şi cros montan.

Vedetele nebănuite ale festivalului vor fi ceaunele – peste zece gospodine şi bucătari locali s-au înscris într-un concurs dedicat gusturilor tradiţionale. Festivalul iniţiat de către Asociaţia Secvenţe şi Papa la Sanyi readuce Borsecul în circuitul turistic de vară, printr-o serie de activităţi perfecte pentru întreaga familie.

Turiştii şi localnicii vor avea acces liber la expoziţii de fotografie şi seri de film, ateliere de muzică cu instrumente tradiţionale şi exotice, târg şi demonstraţii de meşteşuguri, dar şi la o zonă de relaxare şi wellness cu kiropractică, yoga, acupunctură, masaj suedez şi masaj terapeutic”, se arată în comunicat.

Scena de la pârtia de schi îi găzduieşte seara pe Nikola Parov şi Herczku Agnes, legendele muzicii folclorice şi etno maghiare contemporane, alături de nume de referinţă ale muzicii româneşti, ca Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers, Timpuri Noi şi Fanfara Transilvania.

Serile următoare, Borsecul devine o adevărată capitală europeană a super-sportivilor români care împing limitele rezistenţei fizice şi bat record după record. Vor participa la o conferinţă pe teme sportive Tiberiu Uşeriu, Eduard Novak, Toma Coconea Zsolt Torok.

Printre filmele proiectate în festival se numără “Despre trup şi suflet”, de Ildikó Enyedi, câştigător al premiului Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 2017, şi pelicula “România sălbatică”.

e-Cultura.info

Festivalul concurs Mamaia Copiilor

Festivalul concurs Mamaia Copiilor

Festivalul concurs Mamaia Copiilor

Festivalul concurs Mamaia Copiilor, se va desfăşura, în perioada 10-14 iulie, începând cu ora 20.00, pe scenele din Piaţeta Cazinoului şi de la Hotelul Perla, în staţiunea Mamaia, au informat vineri organizatorii manifestării.

Directorul festivalului, actorul şi cant-autorul Liviu Manolache, a declarat că în urma jurizării şi a vizionării materialelor filmate în toate centrele de preselecţie din ţară, în etapa finală a concursului îşi vor disputa premiile 87 de copii şi adolescenţi, la Secţiunea Interpretare, iar la Secţiunea Creaţie, în cadrul celor patru grupe distincte vor intra în concurs 26 de piese, în primă audiţie. De asemenea, Secţiunea Show va aduce pe scena festivalului şase trupe din Brăila, Bârlad, Bucureşti şi Bacău.

“Suntem încântaţi de sprijinul acordat de Primăria Constanţa pentru relocarea festivalului în staţiunea Mamaia, acolo unde acesta a luat naştere. Mulţumim TVR pentru acceptarea invitaţiei noastre de a transmite live concursul. Astfel, Mamaia Copiilor îşi recapătă faima de altă dată, mai ales în acest an. Odată cu împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, vrem să arătăm întregii ţări aceşti copii deosebit de talentaţi”, a spus Liviu Manolache.

Potrivit organizatorilor, în urma sesiunilor de preselecţie organizate în cursul anului, un număr de 87 de copii şi adolescenţi îşi vor disputa premiile la Secţiunea de Interpretare, în finala festivalului, au fost desemnaţi participanţii după cum urmează: Grupa 1 / 4-6 ani – 15 interpreţi; Grupa 2 / 7-9 ani – 18 interpreţi; Grupa 3 / 10-12 ani – 23 interpreţi; Grupa 4 / 13-15 ani – 23 interpreţi şi Grupa 5 / 16-17 ani – 8 interpreţi.

La Secţiunea Creaţie, Grupa preşcolari – şapte piese: Cu un zâmbet poţi săruta un suflet – compozitor Ivan Caragia; Îmi place Jive – Cristian Alivej; La maternitate – Marcel Iorga; Nicăieri nu-i ca acasă – Dumitru Dumitrache; Prietenii mei – Felicia Niţă; Sărbătoarea cireşelor – Viorel Covaci şi Zurli zburli – Adrian Ordean. Grupa şcolari – opt piese: Buchet de maci – compozitor Viorela Filip; Hopa-hopa! Ţopa-ţopa! – Ovidiu Jacobsen (Ovi); Let the music play – Eduard Cîrcotă; Pardon – Sergiu Rudichi; Scena e a mea – Felicia Niţă; Soare – Nicolae Caragia; Trei zâne bune – Marcel Iorga şi Ţara Minunilor – Maria Alexandru. Grupa adolescenţi – şase compoziţii: Ce poate fi – compositor Marcel Iorga; Focul – Claudiu Bulete; Harap Alb – Teodora Gaitanovici; Marea iubire – Ovidiu Jacobsen (Ovi); Phoenix – Viorela Filip şi Prietenia – Nicolae Caragia. Grupa tineret – cinci piese: Nu mai cred – compozitor Dragoş Gheorghiu; Nu pot uita – Sergiu Rudichi; Şi dacă azi zâmbesc – Dan Dimitriu; Vreau să-ţi fiu pe plac – Marcel Iorga şi Zori de zi – Adrian Ordean.

Finaliştii Secţiunii Show sunt: Grupul Steluţe dunărene, din Brăila; Grupul Moldovencele – Bârlad; Grupul Fantezia – Bucureşti; Grupul Andante – Bucureşti; Show-ul “Dor de România” – Bucureşti şi Show-ul ”Fata mamai şi a tatei” – Bacău.

Concurenţii vor avea alocate repetiţii pentru pregătirea spectacolului, iar concursul se va desfăşura de la ora 20.00, după următorul program: marţi, 10 iulie, grupele de vârstă 4-6 ani şi 10-12 ani (Secţiunea Interpretare); miercuri, 11 iulie, pentru grupele de vârstă 7-9 ani şi 13-15 ani; joi, 12 iulie, pentru grupele de vârstă 13-15 ani şi 16-17 ani (Secţiunea Interpretare) şi Secţiunea Show; vineri, 13 iulie – Secţiunea de Creaţie; sâmbătă, 14 iulie, de la ora 21.00, va avea loc Festivitatea de premiere şi Gala “Mamaia Copiilor 2018”.

Festivalul concurs Mamaia Copiilor – ediţia a XVIII-a, finanţat de Primăria Constanţa, este organizat de Asociaţia Culturală Mamaia Copiilor, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România, Televiziunea Română, Radio România Regional şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.

e-Cultura.info / Autor: Dan Mihăescu.


Share-uiește cu prietenii.

Festivalul RomânIA Autentică are loc simultan în trei orașe din țară

Festivalul 'RomânIA Autentică'

Festivalul ‘RomânIA Autentică’

A treia ediţie a Festivalului “RomânIA Autentică“, care reuneşte artişti, meşteşugari, antreprenori, va avea loc sâmbătă şi duminică, simultan, la Hobiţa în judeţul Gorj, la Iaşi, la Palatul Culturii, şi la Braşov, în Piaţa Sfatului.

Festivalul s-a născut din dorinţa de a dezvolta și a readuce în lumina prezentului cultura, arta și valoriile tradiționale românești, de a arăta lumii întregi partea frumoasă a României.

În an centenar, românii se intorc și mai mult către tradiții, mesteșuguri, port popular, muzică și dans tradițional. Tot ce are România tradițională mai frumos își va da mână cu mână într-o mare sărbătoare,

“De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin, noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti”, a declarat Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului.

Primarul Comunei Peştişani, Cosmin Pigui, afirmă că festivalul reprezintă mândria sa de a fi român.

“Demarat în Hobiţa Gorjului în urmă cu doi ani, de pe plaiurile pe care a crescut şi trăit marele Constantin Brâncuşi, mi-a dat cea mai mare satisfacţie ca şi continuator al tradiţiilor, meşteşugurilor şi obiceiurilor locului. RomânIA Autentică este cel mai înălţător mod de a ne păstra şi proteja identitatea naţională. În Hobiţa – Peştisani – Gorj, o dată cu prima ediţie a Festivalului, a renăscut ia românească, portul popular. În an centenar, ca şi pionieri ai Festivalului RomânIA Autentică, suntem bucuroşi că de Sânziene se reunesc cele trei vechi regiuni istorice: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, a transmis Pigui.

Pentru edilul Iaşului, Mihai Chirica, Festivalul “RomânIA Autentică” oferă şansa regăsirii identităţii naţionale. “În orice fotografie realizată în urmă cu un veac îi putem vedea pe înaintaşii noştri îmbrăcaţi în ia românească”, a amintit el.

“România Mare a fost croită la războiul de ţesut al bunicilor noştri, iar acum, la Centenar, avem nevoie mai mult ca oricând să redescoperim această textură de o frumuseţe magică din care este format neamul românesc. Firul din care este făcută cămaşa de ie este legătura noastră cu un trecut al României Autentice. Prin festivalul pe care îl organizăm la Iaşi ne vom îmbrăca mai ales sufleteşte în portul care ne defineşte ca naţiune mândră şi perenă”, a punctat primarul.

La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a declarat bucuros că oraşul va fi gazdă a Festivalului “RomânIA Autentică”.

“Sunt bucuros că Braşovul va fi unul dintre cele trei oraşe gazdă ale Festivalului RomânIA Autentică, aflat la cea de a treia ediţie. Doresc să îi felicit pe organizatori, pentru că, plecând de la un obiect de îmbrăcăminte tradiţională, ia, au reuşit să creeze un eveniment în care îmbină cultura, arta şi valorile tradiţionale româneşti, un eveniment care să ne reamintească de mândria de a fi român. România are nevoie de un asemenea demers, românii au nevoie să nu uite cine sunt şi ce au mai valoros în tradiţiile şi istoria lor”, a spus Scripcaru.

Anul acesta, sunt așteptați peste 100.000 de români să celebreze această sărbatoare a iei, un brand de țară ce constituie o permanentă sursă de inspirație, și care aduce în prim plan folclorul autentic românesc.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.