fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul de Film de la Berlin 2016 VIDEO

Festivalul de Film de la Berlin 2016

Festivalul de Film de la Berlin 2016

Festivalul de Film de la Berlin debutează cu pelicule care tratează diferitele modalități prin care oamenii caută fericirea într-o lume plină de tensiuni politice și incertitudini economice, scrie agenția DPA.

“Dreptul oamenilor din întreaga lume de a fi fericiți este tema festivalului din acest an”, a declarat directorul Berlinalei, Dieter Kosslick, cu prilejul prezentării programului festivalului. “Nu este vorba doar despre dreptul la fericire, ci și despre dreptul de a găsi un loc de muncă, dragoste și de a găsi un loc pe care să îl numești acasă“, a adăugat Dieter Kosslick.Pornind de la această ideea centrală, în toate secțiunile festivalului vor fi prezentate filme care tratează criza globală a refugiaților. În competiția principală a festivalului va intra un documentar despre insula italiană Lampedusa, care este deseori primul loc unde ajung mulți refugiați în drumul lor plin de pericole spre Europa. De asemenea, filmul ”Fire at Sea” al regizorului italian Gianfranco Rosi este unul din cele 18 filme în competiția pentru premiul cel mare al festivalului, Ursul de Aur.

Noua comedie a fraților Coen, ”Hail Caesar!”, despre Hollywoodul anilor ’50, va deschide festivalul și le propune cinefililor o distribuție de marcă, din care fac parte Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDermand, Tilda Swinton, Chaning Tatum, Jonah Hill, Dolph Lundgren și Christopher Lambert.

Din cele 18 filme care participă în competiția principală pentru Ursul de Aur, 15 sunt premiere mondiale iar printre ele se numără producții din SUA, Franța, Bosnia-Herțegovina, Marea Britanie, China și Vietnam.

Cunoscutul regizor de documentare Michael Moore va fi de asemenea prezent la festival cu cea mai recentă realizare a sa, un film satiră despre viața în America, intitulat ”Where to Invade”.


Berlinale 2016

Berlinale 2016


Conducerea festivalului a anunțat miercuri lista filmelor prezente în competiție și includerea altor nouă titluri care se adaugă celor deja anunțate, între care ‘Soy Nero’, al iranianului Rafi Pitts, despre un deportat mexican în căutarea identității. Este o producție germano-franceză-mexicană și singura aspirantă cu participare latino-americană. Un lucru neobișnuit la o ediție a Berlinalei, care anul trecut a decernat de trei ori Ursul de Argint unor filme sudamericane.

De asemenea nu se află în concurs nicio producție a cinematografiei spaniole, în timp ce Portugalia este prezentă cu ‘Cartas da guerra’ (‘Letters from War’), în regia lui Ivo M. Ferreira, cu Miguel Nunes și Margarida Vila-Nova.

Din partea țării gazde se află în competiție ’24 Wochen’ (’24 Weeks’), în regia Annei Zohra Berrached, și ‘Jeder stirbt für sich allein’ (‘Alone in Berlin’), al elvețianului Vincent Perez, cu Daniel Bruehl, Brendan Gleeson, Emma Thompson și Mikael Persbrandt în distribuție.

Franța va fi prezentă în lupta pentru un Urs cu ‘L’avenir’ (‘Things to Come’), de Mia Hansen-Loeve, cu Isabelle Huppert în rolul princial și ‘Quand on a 17 ans’ (‘Being 17’), de André Téchiné.

O altă cinematografie premiată și răsfățată tradițional la festival, cea iraniană, se află în competiție cu ‘Ejhdeha Vared Mishavad!’ (‘A Dragon Arrives!’), al regizorului Mani Haghighi, alături de cel al regizorului deja menționat Rafi Pitts, un obișnuit al Berlinalei.

SUA concurează cu ‘Genius’, al lui Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman și Laura Linney în distribuție, alături de ‘Midnight Special’, al lui Jeff Nichols, și de documentarul ‘Zero Days’, în regia lui Alex Gibney.

Din partea Chinei candidează la un Urs ‘Chang Jiang Tu’ (‘Crosscurrent’), al lui Yang Chao (‘Passages’), alături de o coproducție asiatică între Filipine și Singapore, ‘Hele Sa Hiwagang Hapis’ (‘A Lullaby to the Sorrowful Mystery’), semnată Lav Diaz.

Lista candidaților se încheie cu documentarele franco-italian ‘Fuocoammare’ (‘Fire at Sea’), al lui Gianfranco Rosi; polonezo-suedez ‘Zjednoczone Stany Milosci’ (‘United States of Love’), al lui Tomasz Wasilewski; canadian ‘Boris sans Béatrice’ (‘Boris without Béatrice’), al lui Denis Coeté, și tunisian ‘Inhebbek Hedi’ (‘Hedi’), al regizorului Mohamed Ben Attia.

Cele 18 filme aflate în concurs își vor repartiza premiile acordate de un juriu internațional care va fi prezidat la această ediție de actrița americană Meryl Streep, câștigătoare a trei Oscaruri. Cum se obișnuiește la Berlinale, cea mai mare parte a vedetelor care vor defila pe covorul roșu joacă în filmele incluse în secțiunea oficială, dar prezentate în afara concursului.

Din această categorie face parte deja menționatul film al fraților Coen, care pe lângă Clooney — un obișnuit al Berlinalei — mai are în distribuție vedete ca Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton și Channing Tatum.

Tot în afara concursului va fi prezentat ‘Chi-Raq’, noul film al regizorului Spike Lee, cu o distribuție excepțională din care fac parte Wesley Snipes, Angela Bassett, John Cusack și Samuel L. Jackson. Festivalul de Film de la Berlin se încheie pe 21 februarie.

Românca Cosmina Stratan face parte din distribuția producției danezo-suedeze Shelley, a regizorului Ali Abbasi, filmul participând în selecția Panorama a festivalului, în care sunt înscrise 51 de filme din 33 de țări.

Secțiunea “Forum” a Festivalului Internațional de la Berlin prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.

Organizatorii așteaptă în acest an la Berlinală, care are loc în perioada 11-21 februarie, vedete ale cinematografiei mondiale precum Spike Lee, Tim Robbins, Colin Firth, Jude Law, Kirsten Dunst, Alexander Skarsgard, Nicole Kidman și Julianne Moore.

e-Cultura.info/ Autor: Liviu Tatu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest