fbpx

                                                                             pictogramae

Festivalul de reconstituire istorică a antichităţii Porolissum Fest

Festivalul de reconstituire istorică a antichității Porolisum Fest

Festivalul de reconstituire istorică a antichității Porolisum Fest

Aproximativ 250 de ‘luptători’, reprezentând toate trupele de reconstituire istorică a antichităţii din ţară, au participat, sâmbătă şi duminică, la cea de-a V-a ediţie a Porolissum Fest, manifestare organizată la Complexul Arheologic de la Moigrad, în organizarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău.

Festivalul a atras public din mai multe judeţe învecinate, timp de două zile, cei interesaţi de astfel de evenimente luând parte la excursii, la un concurs de cultură generală, un atelier de şoimărit, dar şi la ‘bătălii’ spectaculoase între ‘daci’ şi ‘romani’ realizate cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică: trupele din cadrul Asociaţiei ‘Amicii Muzeului’ Zalău, Tera Dacica Aeterna – Cluj, Asociaţia Culturală pentru istorie vie Alba Iulia, Omnis Brabaria – Satu Mare, Danais – Constanţa, Vulturii din Călata, Lupii Pustei – Oradea, Falco Argenteus – Oradea, Virtus Antiqua – Cluj Napoca şi Ludus Apulensis – Alba Iulia.

‘Suntem la a V-a ediţie a Porolissum Fest. Am încercat să menţinem evenimentul chiar dacă în cadrul Complexului Arheologic Porolissum se derulează lucrări de reamenajare şi reconstrucţie a unor obiective, precum Vama sau Amfiteatrul. Am decis însă să-l organizăm şi anul acesta şi, chiar mai mult decât atât, am vrut să-l facem şi mai mare şi mai impunător şi mai spectaculos. În această idee, elementul de unicitate maximă a ediţiei de anul acesta este faptul că a reuşit să aducă în acelaşi spaţiu şi la acelaşi eveniment toate trupele de reconstituire istorică a antichităţii din România. Este o realizare pentru că niciun festival cu acest profil n-a reuşit să facă acest lucru. Nu e uşor, avem peste 250 de reenactori (membru al unei trupe de reconstituire istorică n.r.). E mult mai spectaculos când forţele combatante sunt impresionante, numeroase şi luptele se pot desfăşura pe mai multe flancuri. E mai atractiv pentru public, iar pentru noi e mai uşor să-l ţinem în eveniment. Tema de anul acesta este cucerirea şi mai apoi abandonarea Daciei’, a declarat duminică managerul MJIA Zalău, Corina Bejinariu citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, numerosul public prezent la cele două zile de festival a fost atât din Sălaj, cât şi din judeţele învecinate, motiv pentru care se impune ca festivalul să fie promovat în anii următori la nivel regional şi chiar la nivel naţional.

‘Festivalul trebuie, e obligatoriu, să fie promovat foarte, foarte susţinut, foarte intens la nivel regional şi naţional, cu atât mai mult cu cât şi trupele de reconstituire istorică sunt din întreaga ţară. (…) Acest festival merită să devină evenimentul etalon al judeţului, cel puţin pe componenta aceasta de promovare a patrimoniului’, a conchis Corina Bejinariu.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer