Festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” debutează în Târgu Lăpuș

Festivalul

Festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” debutează în Târgu Lăpuș

Festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” debutează în Târgu Lăpuș, cu o petrecere pe stradă și se încheie pe 20 august, informează un comunicat al organizatorilor.

“La kilometrul 0 al orașului Târgu Lăpuș, la răscrucea unde se întâlnesc trei biserici, ortodoxă, romano-catolică și reformată, traficul rutier va fi închis pentru o mare petrecere pe stradă, în stil lăpușean”
, arată sursa citată.

Imediat după slujbele bisericești de duminică dimineața, delegații din satele lăpușene pornesc spre Târgu Lăpuș, se întâlnesc la Primăria orașului și defilează spre centru, într-o “paradă a bucuriei și a portului popular”, promit organizatorii.

Primarul localității îi invită pe turiști să vină la eveniment cu port popular.

“Am fi deosebit de încântați dacă ne-am întâlni cu dumneavoastră îmbrăcați în straie populare sau purtând cel puțin un obiect vestimentar cu motive populare”, declară Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș, citat în comunicat.

Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se desfășoară anul acesta în două etape, pe parcursul a două săptămâni: 23 — 30 iulie, în Țara Lăpușului și 13 — 20 august, în Țara Maramureșului.

“Țara Lăpușului deține comori bine păstrate de-a lungul veacurilor în ceea ce privește tradiția gastronomică, meșteșugul și arta portului popular, cântecul și jocul la șezători, cioplitul în lemn și alte îndeletniciri”, declară Peter Hurley, inițiatorul proiectului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.

În fiecare zi a săptămânii, între 23 și 30 iulie, un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, pe 30 iulie, la Groșii Țibleșului.

e-Cultura.info / Autor: Marius Frățilă.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.