fbpx

“Festivalul intercultural de Tradiţie Maramureşeană”

“Festivalul intercultural de Tradiţie Maramureşeană” de anul acesta, care s-a desfăşurat în perioada 12 – 16 august, a adus publicului un concert inedit: suita muzicală “Vocile din cimitirul vesel” compusă de irlandezul Shaun Davey, pe versurile epitafurilor de pe crucile din cimitirul vesel de la Săpânţa, un concert in primă audiţie.

“Cred că lumea celţilor şi a românilor coexistă foarte bine”, a declarat Shaun Davey după concertul din seara zilei de sfânta Mărie. “Am facut-o pentru că un cor românesc a fost de acord să lucreze cu mine şi este un efort în comun, este o colaborare, nu sunt doar eu, este corul din Sibiu, este un cor minunat al femeilor din Sapânţa, cu care lucrez acum pentru prima oară şi este şi orchestra condusă de Monica Balasiu. Deasemena s-au alăturat un grup minunat de muzicieni irlandezi, trei cimpoieri scoţieini, unul galiţian … este extraordinar. Nu pot spune destul prin i ce înseamnă această colaborare. Da, eu scriu muzica, dar depind total de fiecare în parte care lucrează în acest proiect şi este fantastic să lucrăm împreună şi asta facem, lucrăm impreună. Probabil că cineva va spune: ce drept are un irlandez să vină aici şi să folosească epitafurile noastre, să-i sărbotorească pe înaintaşii noştri, ce drept are el să facă acest lucru! De aceea spun că sper că est ok! Dar acum, după ce femeile din corul biseicii au interpretat melodiile, simt că acum este într-adevăr o colaborare şi este un moment foarte important pentru mine.”
“Drumul lung spre cimitirul vesel”, festivalul de la Săpânţa, iniţiat acum 5 ani de irlandezul Peter Hurley, a adus şi anul acesta câteva zile de neuitat, concerte în premieră în interpretarea unor artşti de talie internă şi internaţională, întâlniri cu artişti şi meşteşugari populari din Maramureş. Despre Peter Hurley, compozitorul Shaun davey a adăugat: “Peter a demonstrat că se pot face lucruri deosebite. El a creat condiţiile pentru astfel de lucruri care pot fi făcute nu numai de mine, ci de oricine. Sunteţi un popor deştept, foarte talentat şi este minunat să lucrez cu voi.”
“Drumul Lung spre Cimitirul Vesel înseamnă” Dragoste, Libertate, Cultură, Valoare – DLCV. „Avem o civilizație rurală vie care este în pericol și trebuie susținută. Este foarte important să păstrăm ce avem autentic. E foarte greu să aducem autenticul pe o scenă. Ca să îl simți, trebuie să mergi acolo.” a subliniat Peter Hurley, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului.
e-Cultura.info

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte