Festivalul Internațional de Canto ‘Hariclea Darclée’

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Cea de-a XXI-a ediție a Concursului Internațional de Canto ‘Hariclea Darclée’ se deschide marți seară, cu concertul inaugural susținut de laureații ediției anterioare, câștigători ai Premiului I și Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu și tenorul Ioan Hotea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

Pentru organizarea acestei ediții, Consiliul Local Brăila a alocat 600.000 de lei iar Consiliul Județean — 40.000 de lei, prin intermediul Filarmonicii ‘Lyra — George Cavadia’, costurile totale ale organizării acestui eveniment, care se desfășoară sub înaltul patronaj al UNESCO, fiind de 1.800.000 lei.

La ediția din acest an care se desfășoară în perioada 25 iulie — 6 august, la Teatrul ‘Maria Filotti’ din Brăila, s-au înscris 200 de concurenți din 18 de țări.

În paralel cu competiția de canto, pe 29 iulie va fi organizată o conferință cu videoproiecții susținută de muzicologul și medicul foniatru dr. Stephan Poen, cu tema ‘Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naștere’.

Pe 3 august va fi ovaționat marele pianist Matei Varga, venit special de la New York pentru a celebra la Brăila Centenarul Dinu Lipatti.

Din juriu festivalului fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi și Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Fundația Darclee, o ‘extraordinară apreciere’ a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost director al Festivalului de la Salzburg: ‘Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totodată Competiție, Master Class și adevărat Festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică’.

Între artiștii români care au strălucit mai întâi pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 se află tenorul Ioan Hotea, care a câștigat acum doi ani atât Marele Premiu Darclée, cât și Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, care este aplaudat astăzi la Frankfurt, Londra sau Viena.

CITEȘTE ȘI  A încetat din viață interpretul de muzica usoara Ilie Mocolov

‘De asemenea, bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei strălucite cariere internaționale, nu uită niciodată că tot în acest context s-a conturat și a fost confirmată personalitatea sa artistică. Trebuie amintit că la ultima ediție a Concursului Internațional de Canto al Chinei Premiul I a fost obținut de tenorul Adrian Dumitru — laureat în 2015 și al Marelui Premiu Darclée — în timp ce Premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu’,se mai precizeaza în comunicat.

Concursul Internațional de Canto ‘Hariclea Darclée’ se organizează la fiecare doi ani, în anul dintre o ediție și alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică Master Classes.

Din 1995 și până în prezent, 2.500 de artiști din 50 de țări și de pe 5 continente au participat la Festivalul și Concursul Darclée, precum și la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco.

e-Cultura.info / Autor: Ecaterina Ignat.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer