fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere a început la Iaşi

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Cea de a patra ediție a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se va desfășura în perioada 26-30 octombrie, în cadrul unor evenimente deschise publicului larg.

Aceasta este a doua colaborare, după ediția din anul 2014, când au fost organizate evenimente literare comune în vederea promovării diversității culturale sub Patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

Pe 27 octombrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi se va organiza „Seara Goncourt”, care îi va avea pe scenă pe Jean Rouaud, laureat al premiului Goncourt, şi pe Nicolas Cavaillès, recompensat cu premiul Goncourt pentru nuvelă.

Pe 28 octombrie, la Serile FILIT vor fi prezenţi scriitorii Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase şi Alex Tocilescu care vor dialoga la „Seara povestitorilor”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cea de a treia seară, pe 29 octombrie, Lucian Boia va vorbi despre „Istoria ca ficţiune”, în Aula BCU „Mihai Eminescu”.

La ediția din anul 2016 a FILIT va participa coordonatorul Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Iulia Badea-Guéritée. Împreună cu jurnaliștii de la Courrier International, Iulia Badea-Guéritée va coordona un atelier intitulat „Traducerea, limba Europei”, precum și o masă rotundă cu tema „Europa scriitorilor și a jurnaliștilor”.

“E un patronaj care ne onorează și ne dă încredere în spiritul și anvergura europene ale FILIT-ului. O încurajare pentru continuarea acestui proiect ambițios, care își propune să contribuie la mobilitatea europeană a valorilor culturale și la recunoașterea și consolidarea statutului traducătorilor literari. Mulțumim!”a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.

Expozițiile cu diverse tematici vor fi și ele prilej de dezbateri. Astfel, la Galeriile Pod-Pogor se va desfășura expoziția de -fotografie „Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic“, la -Muzeul „Mihai Eminescu“, „200 de ani de teatru românesc“, dar și „75 de ani de la apariţia -Istoriei literaturii române a lui G. -Călinescu“, la Muzeul „Mihail Sadoveanu“, expoziția „Panait Istrati şi prietenii ieşeni“, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei–Mitropolitul“, „Antim Ivireanul – 300“.

Întâlnirile cu scriitori și traducători români și străini, multe și intense, completează peisajul acestei ediții. Printre invitații străini îi amintim pe Thomas Emmerling, Marina Stepnova, Hristo Boev, Olimpia Bogdan-Verger, Philippe Loubière, Hanne Ørstavik, Jean Rouaud, laureat al Premiului Goncourt, și Nicolas Cavaillès, Premiul Goncourt pentru nuvelă, Raymond Clarinard, Isabelle Taudière, Iulia Badea Gueritée.

Festivalul de la Iaşi este finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi şi de Ministerul Culturii. FILIT a debutat în 2013, atunci când a înregistrat peste 26.000 de vizitatori, după cum arată organizatorii.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest