fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) sub patronajul Comisiei Europene

Reprezentanți ai autorităților locale și organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) au anunțat, că la începutul lunii octombrie va avea loc deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului.

Directorului Muzeului Literaturii Române din Iași, scriitorul Dan Lungu, organizator al FILIT, a anunțat că, în premieră, Reprezentanța Comisiei Europene în România a acordat patronajul acestui eveniment cultural, apreciind importanța europeană a manifestării culturale.

“Prima ediție a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții, care va continua și în acest an. Ne bucurăm să vedem România și Iașiul pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergură europeană ce promovează diversitatea culturală și lingvistică a Europei”, a spus Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ediția 2014 a FILIT va reuni peste 300 de invitați de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali.

Potrivit organizatorilor, lista scriitorilor care au acceptat să participe la FILIT este deschisă de Herta Muller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuiește în Italia), Romanin Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA).

Pe lista scriitorilor români confirmați se numără Radu Aldulescu, George Bălăiță, Lavinia Braniște, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vișniec, Alexandru Vlas.

“Anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc în Iași, depășind cu mult granițele țării. FILIT s-a consacrat nu doar în presa internațională, dar mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. FILIT este cel mai important, în primul rând calitativ, eveniment de gen din sud-estul Europei. Prin FILIT, Iașul este prezent pe harta mondială a culturii și, an de an, organizarea acestui eveniment conferă Iașului argumente puternice în obținerea titlului de Capitală Culturală în 2021. Anul acesta organizăm ediția a II-a a FILIT cu aceiași oameni care au adus succesul primei ediții, alături de mediul academic ieșean, Inspectoratul Școlar Județean și toți cei care ni s-au alăturat încă din 2013 și, la anvergura invitaților care ne-au confirmat prezența până în acest moment, am certitudinea că și această ediție va fi un succes”, a spus Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.

CITEȘTE ȘI  Emil Hurezeanu, Matei Vişniec nominalizaţi la Premiului Naţional de Poezie

Un proiect original lansat în cadrul FILIT, ediția 2014, îl reprezintă o serie de reportaje realizate de cunoscutul jurnalist Viorel Ilișoi, menite să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimonial literar. Textele, de o mare valoare documentară și redactate într-un stil unic, vor fi traduse în limba engleză, tipărite și distribuite la nivel național și internațional.

Un alt proiect original la cea de-a doua ediție FILIT este programul “Rezidențele FILIT pentru traducători”, rezidențe care anul acesta au fost acordate astfel: O rezidență FILIT “Memorialul Ipotești”, Botoșani, comuna Mihai Eminescu, Ipotești: Fanny CHARTRES (franceză); două rezidențe FILIT “Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, județul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgară); Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleză); trei rezidențe FILIT “Muzeul Literaturii Române Iași”: Lora NENKOVSKA (bulgară); Joanna KORNAS-WARWAS (polonă); Gabriella KOSZTA (maghiară).

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest