fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu Hermanstadt

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt, așteptat încă de la concertul de gală din mai 2013, va transforma, din nou, Sibiul, într-o capitală culturală europeană!

Primul festival internațional de muzică clasică al orașului, organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, al cărui președinte este dirijorul de renume internațional Christian Badea, va aduce la Sibiu, în perioada 24-31 mai, artiști de prestigiu internațional: Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen, și pe cei mai promițători tineri muzicieni din România se arată în comunicatrul organizatoriilor .

Acestora li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al Festivalului, Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidență a Festivalului, formată din muzicieni români și europeni din tânăra generație, și alți invitați de marcă. Împreună, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic (Mozart, Haydn, Schubert și Beethoven) și ale repertoriului contemporan (Webern, Messiaen și Ligeti), într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice și evenimente educative, în locuri simbolice pentru istoria și cultura orașului.

Sibiul este ‘scena’ potrivită pentru acest Festival. Centrul istoric are acel farmec intim pe fundalul căruia putem crea un spațiu unic de întîlnire între artiști și publicul sibian. Tema Festivalului, AMADEUS, reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu și Viena în epoca lui Mozart, dar și o celebrare a frumuseții și a bucuriei pe care ne-o oferă muzica sa. Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt nu este o înșiruire de evenimente sub o etichetă, este o experiență împărtășită, creată prin comunicarea între muzicieni și public, un ‘spirit’ pe care comunitatea sibiană îl ‘dobândește’.

“Sibiul este și locul unde am primit sprijinul autorităților, anume al Primăriei. Publicul care va participa la evenimentele Festivalului va avea parte de un regal de muzică de cel mai înalt nivel și va contribui la misiunea noastră: sprijinirea tinerilor artiști excepționali să contribuie la progresul valorilor culturale în România și la promovarea unei imagini pozitive a țării peste hotare”, a declarat Christian Badea, la conferința de presă de lansare a Festivalului, care a avut loc la Centrul de Informare al Primăriei Sibiu.

Biserica Romano-Catolică ‘Sf. Treime’ va găzdui cele trei concerte simfonice susținute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor soliști de clasă mondială. Aici, pe 31 mai, la concertul de închidere al Festivalului, vor răsuna acordurile impresionante ale Recviemului de Mozart, concert pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura Corul Festivalului.

Pe scena elegantă a Salii de concerte a Bibliotecii ASTRA va urca, pentru prima oară în România, legendarul Cvartet Borodin.

Biserica Evanghelică ‘Sf. Ioan’ va deveni spațiul de expresie al generației tinere de artiști (Vlad Maistorovici, Martin Owen și Dario Bonuccelli) și a muzicienilor români remarcabili aflați la începutul unor cariere internaționale ? fiind susținuți de Fundație.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt este organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, este co-finanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și are ca sponsor principal Raiffeisen Bank Romania.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt se deschide publicului pentru prima oară, în luna mai 2014, și își propune să devină o nouă tradiție culturală a orașului care va atrage publicul român și internațional să descopere una dintre cele mai frumoase și autentice regiuni ale Europei, farmecul unui oraș medieval și modern deopotrivă, în armonia comorilor muzicale pe care le oferă Festivalul și artiștii săi.

“Din punct de vedere mitologic, teritoriul României e cel unde s-a născut muzica, e tărâmul lui Orfeu. Muzica noastră populară vine din negura timpurilor și dintr-un filon genetic prețios. Muzicienii români pot produce un sunet special, unic”. Purtat de această convingere, Christian Badea lansează, în anul 2011, Fundația Română pentru Excelență în Muzică, unde practică același ritm susținut al performanței care i-a caracterizat întreaga carieră.

Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM) este o organizație culturală non-profit dedicată progresului culturii și muzicii în România. Prin proiectele sale, Fundația oferă tinerilor muzicieni de mare talent din România oportunitatea de a se perfecționa, în țară, la cel mai înalt nivel, prin colaborări cu colegii lor din alte țări și cu artiști proeminenți ai lumii.

Fundația organizează Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt, o platformă de dialog cultural care promovează tânără generație de muzicieni români, și atrage artiștii străini să descopere și să sprijine tradiția și valorile culturale ale României.

De asemenea, Fundația a creat o comunitate de muzicieni care oferă concerte categoriilor de public defavorizate, prin proiectul social ‘Caravana Muzicală’.

Proiectele FREM reafirmă tradiția artei muzicale interpretative românești, oferă tinerilor de talent, selecționați prin audiții naționale, posibilitatea de a se perfecționa în România, ajută la reintegrarea artiștilor români faimoși din diasporă în viața culturală a țării și încurajează implicarea muzicienilor în proiecte educative și sociale, din convingerea că arta trebuie să contribuie în mod relevant la societatea contemporană.

 Programul Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt 2014

miercuri, 21 mai 2014

Ora 12:00/14:00 — De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu

Artiști: Radu Greluș — clarinet, Radu Ionescu — chitară, Mihai Alexandru — vioară

Ora 18:30 — Caravana Muzicală. Concerte în azile, centre de plasament și spitale din Sibiu.

Nouă concerte susținute de ansambluri alcătuite din membrii ‘Mozart Kammerphilharmonie’. Acestea sunt adresate în mod special persoanelor defavorizate aflate în centrele sociale și sunt desfășurate în colaborare cu Fundația Siebenbürgen Hilfe.

joi, 22 mai 2014

Ora 12:00/14:00 — De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu

Ora 18:30, azile, orfelinate și spitale din Sibiu ? Caravana Muzicală

vineri, 23 mai 2014

Ora 18:30, azile, orfelinate și spitale din Sibiu ? Caravana Muzicală

sâmbătă, 24 mai 2014

Ora 18:00, Muzeul Brukenthal, Casa Albastră ? ‘Mozart văzut de ochii secolului XXI’. Conferință susținută de muzicologul Valentina Sandu-Dediu.

Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică ‘Sfânta Treime’ ? Concert de deschidere: Mozart Kammerphilharmonie, solist Mario Caroli, dirijor Christian Badea

Program: Mozart — Simfonia nr. 40, Concertul nr. 2 pentru flaut și orchestră, Simfonia nr. 38 ‘Praga’

duminică, 25 mai 2014

Ora 20:00, Biserica ‘Sf. Ioan’? Vlad Maistorovici: ‘Muzică Nocturnă’

Program: lucrări de Vlad Maistorovici

luni, 26 mai 2014

Ora 18:00, Biserica ‘Sf. Ioan’? Recital Niklas Walentin Jensen (vioară)

Program: Mozart — Sonata KV 305, Beethoven — Sonata nr. 8, Ernst — Erlkonig, Kreisler — Capriciu Vienez

Ora 20:00, Johanniskirche ? Recital Tamás Varga (violoncel)

Program: lucrări pentru violoncel solo de Ligeti, Bach si Kodaly

marți, 27 mai 2014

Ora 12:00/14:00, De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu

Ora 18:00, Biserica ‘Sf. Ioan’? Recital Rodrigo Puskás (vioară)

Program: Mozart — Sonata KV 454, Ysaye — Sonata nr. 3, Brahms — Sonata nr. 3.

Ora 20:00, Sala festivă a Bibliotecii ASTRA ? Concert Cvartetul Borodin

Program: Beethoven — Cvartetul op. 59 nr. 3, Șostacovici — Cvartetul nr. 7 și Cvartetul nr. 8

miercuri, 28 mai 2014

Ora 12:00/14:00, De tineri, pentru tineri. Concerte educative în școli și licee din Sibiu

Ora 18:00, Biserica ‘Sf. Ioan’? Recital Radu Ionescu (chitară)

Program: lucrări pentru chitară și pian solo.

Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică ‘Sfânta Treime’

Mozart Kammerphilharmonie, solist Giuliano Carmignola, dirijor Christian Badea

Program: Schubert — Simfonia nr. 5, Mozart — Concertul pentru vioară și orchestră nr. 4, Beethoven — Simfonia nr. 8

joi, 29 mai 2014

Ora 20:00, Sala festivă a Bibliotecii ASTRA

Cvartetul Borodin

Program: Haydn — Cvartetul op. 33 nr. 1, Schubert — Quartettsatz D.703, Webern — Langsamer Satz, Brahms — Cvartetul op. 51 nr. 2

vineri, 30 mai 2014

Ora 18:00, Biserica ‘Sf. Ioan’? Recital Cristian și Viktoria Fătu (vioară și pian)

Program: Mozart — Sonata KV 330 și Fantezia KV 397/385g, Schubert — Moment muzical D. 780 nr. 3, Kreisler — Recitativ și Scherzo-Caprice, Beethoven — Sonata op.12, Schubert — Rondo Brilliant

Ora 20:00, Biserica ‘Sf. Ioan’

Martin Owen, Vlad Maistorovici, Dario Bonuccelli. Concert comentat de către interpreți.

Program: Ligeti — Trio, Messiaen — Appel Interstellaire, Liszt — Balada nr. 2, Brahms — Trio op. 40

sâmbătă, 31 mai 2014

Ora 20:00, Biserica Romano-Catolică ‘Sfânta Treime’

Mozart Kammerphilharmonie; Corul Festivalului; soliștii Irina Iordăchescu, Sidonia Nica, Ionuț Popescu și Marius Boloș; dirijor Christian Badea

Program: Mozart — Recviem

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest