fbpx

Festivalul internațional “Enescu – Orfeul Moldav”

Festivalul internațional "Enescu - Orfeul Moldav"

Festivalul internațional “Enescu – Orfeul Moldav”

Muzicieni din Germania, Italia, Republica Moldova și România – soliști instrumentiști, critici, compozitori – au participat la cea de a XXXV-a ediție a Festivalului Internațional “Enescu – Orfeul Moldav”, eveniment încheiat duminică, printr-un concert susținut în sala ,,Ateneu” de Orchestra simfonică ,,Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta lui Konrad von Abel.

Konrad von Abel este discipol al dirijorului român de notorietate internațională Sergiu Celibidache, al cărui elev a fost și căruia i-a urmat la pupitrul simfonicului din Munchen.

În precedentele trei zile, suita de manifestări muzicale din programul festivalului s-a desfășurat în parcul și sălile Centrului de cultură “Enescu — Rosetti Tescanu” din localitatea Tescani.

Acesta este locul unde renumitul muzician român George Enescu a lăsat prin testament că dorește să fie înmormântat iar în conacul ridicat într-o arhitectură tradițională românească de la începutul secolului XX a compus mai multe din creațiile sale cunoscute, între care opera “Oedip”.

Eveniment concertistic, care include spectacole în aer liber, a cuprins concerte și recitaluri din creația enesciană susținute de pianiști, flautiști, oboiști, violoniști, soliști vocali de operă, dar și spectacole în al căror program s-au aflat lucrări de Giussepe Verdi, George Bizet, Serghei Prokofiev, Constantin Nottara, Paul Constantinescu, Richard Strauss, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Robert Schumann și Igor Stravinski.

“Sunt extrem de fericit că organizatorii au reușit să ofere continuitate, în ciuda problemelor financiare, unei manifestări muzicale, unice ca organizare, de mare tradiție și valoroase artistic”, a declarat dirijorul Ovidiu Bălan, citat de Agerpres cel la inițiativa căruia au fost puse bazele Festivalului Internațional “Enescu — Orfeul Moldav” și care s-a constituit de-a lungul celor 35 de ediții în “sufletul și mintea” derulării acestui eveniment.

Potrivit directorului simfonicului băcăuan, Pavel Ionescu, acest festival internațional “nu este o manifestare paralelă” Festivalul Internațional “George Enescu” găzduit de București, ci se dorește “o punere în valoare mai aparte scenic a creației marelui compozitor român”, reunind de-a lungul anilor mai bine de 300 de muzicieni — soliști, instrumentiști și critici — din 29 de state ale lumii într-un “loc de poveste”, parcul și conacul de la Tescani, și într-o sală de concerte, “Ateneu” din Bacău, a cărei construcție “a fost posibilă ca urmare a influenței benefice în mentalitatea autorităților, peste timp, a geniului enescian”.

 Evenimentul a fost organizat de  Consiliul Județean Bacău, Ministerul Culturii și Muzeul George Enescu din București.

e-Cultura.info/autor Cornel Cepariu

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.