fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul Internațional “Lucian Blaga” a debutat în localitatea Lancram

Festivalul Internațional

Festivalul Internațional “Lucian Blaga”

Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, ajuns la cea de-a 37-a ediție, a debutat vineri, la Lancrăm, cu un recital de poezie, pe Ulița Veche, la Casa Memorială, în locul în care s-a născut și a locuit până la vârsta de 14 ani Lucian Blaga, diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător.

Printre invitații ediției din 2017 se numără academician Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. Mircea Popa, scriitorul Zenovie Cârlugea, scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu, pictorul Eugen Măcinic, actorii Oana Pellea și Dan Puric.

‘În ‘marea lui trecere’, Sebeșul are povești frumoase, care se scriu prin oameni, personalități unice, care fac parte din ‘corola de minuni’ a acestor locuri… Festivalul este expresia simbolică a prețuirii pe care Sebeșul o dăruiește memoriei lui Lucian Blaga, poetul și filozoful misterelor, născut la Lancrăm, în anul 1895. Imaginea acestui festival s-a conturat tot mai expresiv, an după an, prin participarea unor personalități din țară și din străinătate, care i-au adus longevitate și prestigiu’, au afirmat organizatorii.

În prima zi de festival au fost programate o sesiune de comunicări literare, intitulată ‘Lucian Blaga și surprinderea misterelor existențiale’, o conferință susținută, la Muzeul de Istorie din Sebeș de către Radu Paraschivescu — ‘Cuvintele potrivite și nepotrivite. Despre cum vorbim’, și proiecția filmului documentar ‘Tatăl meu, Lucian Blaga”, realizatori Iulian Ghervas și Adina Popescu.

Sâmbătă, Muzeul ‘Ioan Raica’ va găzdui o cafenea culturală, ‘Cuvânt… sunet… culoare….’, urmând ca la Sala ‘Sava Henția’să aibă loc, din nou, o sesiune de comunicări literare. Seara, la Biserica Evanghelică va avea loc un concert de pian și clarinet, iar la Casa de Cultură Dan Puric va susține conferința ‘Să fii român!’.

După un moment artistic susținut de elevi ai Colegiului Național ‘Lucian Blaga’ din Sebeș la statuia acestuia din Lancrăm, duminică la Biserica Ortodoxă din localitate va fi oficiată o slujbă de comemorare la mormântul lui Lucian Blaga, un monument de artă conceput de sculptorul Romulus Ladea.

În încheierea festivalului, duminică seara este programată la Casa de Cultură o întâlnire cu Oana Pellea, urmată, de la orele 19,00, de spectacolul ‘În timp….’ , susținut de Vlad Miriță, Florin Coșuleț, Sebastian Stan și orchestra, Ciprian Dancu și Alexandru Burca.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în ‘Luntrea lui Caron’, alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest