fbpx

Festivalul Luminii în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Festivalul Luminii în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Festivalul Luminii în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană inaugurează, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, Festivalul Luminii, cu un prim spectacol, intitulat “Lumina Libertăţii”, dedicat Anului Centenar al României, seria spectacolelor continuând în următoarele două zile.

Scena acestui eveniment, Piaţa Libertăţii, a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul anilor, fiind încadrată de clădiri cu o vechime care depăşeşte cei 100 de ani pe care îi sărbătoreşte România în 2018.

Povestea primei seri este “Războiul Mondial ia sfârşit. Viitorul începe”. Suntem în anul 1918, în ziua în care se naşte Luca, personajul principal al spectacolului. Primul Război Mondial tocmai a luat sfârşit în Europa şi în oraş se instalează pacea. Îl vedem pe tânărul băiat la şcoala de muzică, este un geniu muzical. Studiază, repetă la vioară şi îşi descoperă pasiunea pentru armonie şi disonanţă, se arată în comunicat.

“Conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale şi instalaţii de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieţei Libertăţii din Timişoara, ‘Lumina Libertăţii’ spune povestea personajului principal, timişoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit Timişoara în cei 100 de ani de România. ‘Lumina Libertăţii’ este un eveniment care, deşi povesteşte trecutul, celebrează viitorul, speranţa şi încrederea. Istoria noastră nu este definită de regi, războinici şi lideri politici ale căror legende ne sunt reamintite prin poezii, imnuri şi statui. Locuitorii oraşului sunt cei care deţin cheile acestuia. Prin munca, curiozitatea şi eforturile noastre, Timişoara a devenit ceea ce este în prezent. Strat după strat de construcţii şi reconstrucţii, experimente şi prăbuşiri, încercări şi greşeli. Cei care au definit adevărata personalitate a Timişoarei sunt oamenii obişnuiţi, bărbaţii şi femeile care predau, restaurează, construiesc şi produc artă”, subliniază PR-ul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Alina Pintilie.

În cea de-a doua seară “Izbucneşte un nou Război Mondial. Viitorul se termină”. Îl urmărim pe Luca plecând în război. Clădirile din Piaţa Libertăţii sunt distruse una câte una. Distrugere şi întuneric. Se instaurează o nouă ordine mondială. În piaţă intră ruşii. Aceştia declară pacea şi prosperitatea. Întreaga piaţă capătă încet o culoare roşie care se proiectează pe toate clădirile. O Lume Nouă.

Ultima seară şi ultimul act al evenimentului: “Revoluţie. Confuzie. (Re)construcţie. Viitorul ne aparţine”. Locuitorii Timişoarei se revoltă. Arborează drapelul unităţii româneşti. Aceştia schimbă culoarea pieţei. Apare un sentiment de gol interior şi o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timişoarei îi resping. Ei încep (re)construcţia. Se înhamă la un lung şir de activităţi pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viaţă, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează şi lucrează. Luca devine bunic. Îşi ţine nepotul în braţe. Are speranţe mari.

Acest proiect este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pe programul privind organizarea şi desfăşurarea manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi referitoare la Primul Război Mondial, alături de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara, mai menţionează sursa citată.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.