fbpx

                                                                                                                                                                    pictogramae

Festivalul Naţional de Folclor “Strugure de Aur”

Festivalul Naţional de Folclor

Festivalul Naţional de Folclor “Strugure de Aur”

Cântecul patriotic va beneficia de o secţiune specială în Anul Centenarului Marii Uniri în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de Aur”, care se desfăşoară de joi până duminică la Alba Iulia şi Jidvei.

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat 48 de concurenţi din diferite zone ale ţării, solişti vocali şi instrumentali, ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor dragostea pentru muzica tradiţională românească.

“Am pregătit o ediţie specială, cu foarte multe noutăţi şi, sperăm noi, suficientă emoţie pentru a marca acest an de sărbătoare, în care ne bucurăm de împlinirea celor 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Avem o nouă secţiune inclusă în concurs anul acesta, tocmai pentru a celebra cei 100 de ani de la Marea Unire, ‘Cântec de Mare Unire’, prin intermediul căreia am încercat să-i îndrumăm pe tinerii interpreţi spre cântece care, prin textul poetic, prin universul poetic, să scoată la lumină şi să vorbească despre devenirea noastră, despre parcursul nostru şi despre identitatea noastră”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, directorul festivalului, Ioana Ardelean citată de Agerpres.

Iniţiatorul festivalului, Claudiu Necşulescu, a opinat că este ediţia, “poate, cu cea mai mare încărcătură emoţională, având în vedere că suntem în 2018, când sărbătorim primul Centenar de Românie Mare”.

CITEȘTE ȘI  A fost promulgată legea privind instituirea Zilei Satului Românesc

Omul de afaceri a menţionat că, în acest sens, la festival participă, în actuala ediţie, şi concurenţi din zone istorice ale României care astăzi nu se mai află în graniţele ţării. Astfel, vor participa, în concurs şi în cadrul recitalurilor, interpreţi din Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, dar şi din Kazahstan, unde se află o comunitate românească, în mare majoritate urmaşi ai românilor deportaţi din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

În zilele premergătoare concursului, programul concurenţilor a inclus participarea la ateliere de folclor şi istorie, vizitarea Expoziţiei etnografice a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, vizitarea podgoriei şi a cramelor de pe Valea Târnavei Mici.

Printre interpreţii care vor susţine recitaluri la “Strugurele de Aur” se numără Floarea Calotă, Aneta Stan, Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Zinaida Bolboceanu, Gheorghe Roşoga, Alexandru Pugna, Ionuţ Fulea şi Nicolae Furdui Iancu. De asemenea, vor urca pe scenă şi tineri laureaţi la ediţiile precedente ale festivalului.

Gala Laureaţilor va fi reeditată, potrivit tradiţiei, duminică, în Piaţa Centrală din Jidvei, locul de unde a pornit acest festival în urmă cu 18 ani.

Festivalul Naţional de Folclor “Strugure de Aur”, organizat de compania Jidvei, se derulează în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest