fbpx

                                                                             pictogramae

Festivalul NexT 2014 şi-a ales câştigătorii

Filmul “Leagănul meșterului de sicrie” (The Swing of the Coffin Maker), o coproducție Azerbaidjan-Germania în regia lui Elmar Imanov, a primit Trofeul NexT 2014 luni seară, la Gala de închidere a Festivalului Internațional de Film NexT desfășurată la Cinema Studio.

Premiul a fost acordat, potrivit motivației juriului “unei povești pline de detalii locale, care transmite un mesaj universal, un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate și intimitate”.

Marele premiu al festivalului constă în 2.000 de euro oferiți de ArCuB și servicii digitale de laborator (post producție) în valoare de 2.000 de euro din partea CineLab România. Pelicula câștigat și Premiul publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro.

Premiile au fost înmânate regizorului Elmar Imanov și producătorului Eva Blondiau. Cei doi le-au mulțumit pentru distincții atât organizatorilor festivalului, cât și prietenilor.

“Suntem bucuroși că filmul a câștigat două premii oferite de două jurii diferite”, a spus producătorul Eva Blondiau la primirea Trofeului NexT.

“The Swing of the Coffin Maker” este povestea unui tată care trăiește împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viață solitară. Musa, întârziat mintal și mișcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Premiul “Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a revenit filmului “Tin & Tina” în regia lui Rubin Stein. Premiul a fost acordat pentru “un control foarte convingător asupra mediului, folosirea îndrăzneață a planului secvență, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeștri ai cinemaului clasic”, potrivit motivației juriului.

Filmul “The Sound of Stars Dazes Me” în regia lui Eduardo Williams a câștigat Premiul “Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, “pentru felul în care evocă atmosfera și pentru folosirea inovatoare și experimentală a sunetului”. Filmul a câștigat de asemenea și premiul de 1.000 de euro acordat de Centrul Cultural de Proiect al Municipiului București — ArCuB.

O Mențiune specială a fost oferită filmului “Undress Me”, de Victor Lindgren (Suedia), “pentru tratarea realistă și plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Regizorul din Republica Moldova Igor Cobileanski a câștigat cu filmul “Colecția de arome” premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc în valoare de 1.000 de euro.

Tot o Mențiune specială, pentru un film din Competiția națională, a fost acordat lui Adrian Sitaru, pentru filmul “Excursie”.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională, constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum și în servicii de postproducție în valoare de 3.500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câștigat de filmul lui Mihnea Andrei Ciorică “Mâine, Bach…”.

Câștigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV și Romtelecom este proiectul “4 and ˝ Senses”, de Raluca Răcean-Gorgos și Ion Aramă.

“O poveste emoționantă, care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoțională cu cea tehnică și de execuție. Așteptăm cu nerăbdare să îl vedem finalizat și proiectat aici, la NexT“, a motivat juriul. Același proiect a primit o Mențiune specială la NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării.

Premiul Best Live Pitch, pentru cea mai bună prezentare la NexT Short Film Market, a fost acordat tot unui proiect selecționat la The Pitch, “Say My Name” de EuiJeong Hong. Premiul înseamnă 500 euro oferiți de Societatea Culturală NexT, servicii de corecție de culoare și un DCP master oferite de Abis Studio Romania, precum și servicii de postproducție a sunetului, în valoare de 1.000 de euro, oferite de compania I Hear Voices (Grecia).

La ediția din acest an, din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur va face parte Oana Ghera, autoarea celei mai bune cronici în limba franceză a filmului “Poziția copilului” înscrisă în concurs.
Juriul celor două competiții — internațional și național — i-a avut în componență pe cineastul britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecție al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente și Proiecte internaționale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (compozitor de muzică de film, Los Angeles), Vava Ștefănescu (România, coregraf, manager cultural) și Vlaicu Golcea (România, muzician).

Juriul care a desemnat câștigătorii concursului The Pitch a fost compus din Ada Solomon, producător, Cătălin Cristuțiu, monteur, Adrian Sitaru, regizor, scenarist, producător, monteur, și Ciprian State, manager dezvoltare produse TV Romtelecom.

Printre câștigătorii Festivalului NexT s-au aflat și zece dintre spectatorii care au vizionat filmele din cadrul festivalului, aceștia fiind aleși prin tragere la sorți. Premiile spectatorilor norocoși au constat în pachete de cărți, muzică și filme oferite de sponsorii evenimentului. Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer