fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Festivalul RomânIA Autentică are loc simultan în trei orașe din țară

Festivalul 'RomânIA Autentică'

Festivalul ‘RomânIA Autentică’

A treia ediţie a Festivalului “RomânIA Autentică“, care reuneşte artişti, meşteşugari, antreprenori, va avea loc sâmbătă şi duminică, simultan, la Hobiţa în judeţul Gorj, la Iaşi, la Palatul Culturii, şi la Braşov, în Piaţa Sfatului.

Festivalul s-a născut din dorinţa de a dezvolta și a readuce în lumina prezentului cultura, arta și valoriile tradiționale românești, de a arăta lumii întregi partea frumoasă a României.

În an centenar, românii se intorc și mai mult către tradiții, mesteșuguri, port popular, muzică și dans tradițional. Tot ce are România tradițională mai frumos își va da mână cu mână într-o mare sărbătoare,

“De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin, noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti”, a declarat Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului.

Primarul Comunei Peştişani, Cosmin Pigui, afirmă că festivalul reprezintă mândria sa de a fi român.

“Demarat în Hobiţa Gorjului în urmă cu doi ani, de pe plaiurile pe care a crescut şi trăit marele Constantin Brâncuşi, mi-a dat cea mai mare satisfacţie ca şi continuator al tradiţiilor, meşteşugurilor şi obiceiurilor locului. RomânIA Autentică este cel mai înălţător mod de a ne păstra şi proteja identitatea naţională. În Hobiţa – Peştisani – Gorj, o dată cu prima ediţie a Festivalului, a renăscut ia românească, portul popular. În an centenar, ca şi pionieri ai Festivalului RomânIA Autentică, suntem bucuroşi că de Sânziene se reunesc cele trei vechi regiuni istorice: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, a transmis Pigui.

Pentru edilul Iaşului, Mihai Chirica, Festivalul “RomânIA Autentică” oferă şansa regăsirii identităţii naţionale. “În orice fotografie realizată în urmă cu un veac îi putem vedea pe înaintaşii noştri îmbrăcaţi în ia românească”, a amintit el.

“România Mare a fost croită la războiul de ţesut al bunicilor noştri, iar acum, la Centenar, avem nevoie mai mult ca oricând să redescoperim această textură de o frumuseţe magică din care este format neamul românesc. Firul din care este făcută cămaşa de ie este legătura noastră cu un trecut al României Autentice. Prin festivalul pe care îl organizăm la Iaşi ne vom îmbrăca mai ales sufleteşte în portul care ne defineşte ca naţiune mândră şi perenă”, a punctat primarul.

La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a declarat bucuros că oraşul va fi gazdă a Festivalului “RomânIA Autentică”.

“Sunt bucuros că Braşovul va fi unul dintre cele trei oraşe gazdă ale Festivalului RomânIA Autentică, aflat la cea de a treia ediţie. Doresc să îi felicit pe organizatori, pentru că, plecând de la un obiect de îmbrăcăminte tradiţională, ia, au reuşit să creeze un eveniment în care îmbină cultura, arta şi valorile tradiţionale româneşti, un eveniment care să ne reamintească de mândria de a fi român. România are nevoie de un asemenea demers, românii au nevoie să nu uite cine sunt şi ce au mai valoros în tradiţiile şi istoria lor”, a spus Scripcaru.

Anul acesta, sunt așteptați peste 100.000 de români să celebreze această sărbatoare a iei, un brand de țară ce constituie o permanentă sursă de inspirație, și care aduce în prim plan folclorul autentic românesc.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest