Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc

Soprana Mariana Nicolesco

Soprana Mariana Nicolesco

Soprana Mariana Nicolesco prezintă pentru prima oară la Bucureşti, la ArCuB, între 3 şi 6 noiembrie, marea manifestare pe care a creat-o în 2003, Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, aducând în prim-planul conştiinţei artistice vechiul cântec de dor.

Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc este pentru prima dată la Bucureşti, marcând 25 de ani de când marea soprană a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei, potrivit unui comunicat.

“Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului. Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. Mulţumirile mele şi ale lor se îndreaptă spre Primarul General al Municipiului Bucureşti, doamna Gabriela Firea, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB şi Proedus. Eu rămân fidelă crezului meu că nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, a declarat soprana.

Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional – duminică 6 noiembrie de la orele 12:00, iar la orele 18:00 are loc Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.

Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul de dor.

CITEȘTE ȘI  Festivalul Naţional de Interpretare a Romanţei de la Zlatna

O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.

În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.

Din anul 2010 Concursul Naţional al Liedului Românesc, deschis tinerilor artişti între 18 şi 35 de ani, a devenit bienal, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, în cadrul cărora tinerii interpreţi au posibilitatea de-a lucra direct cu maeştri ai liedului.

Strălucind în arta liedului, de la repertoriul german, italian şi francez la Enescu, în care a triumfat în recitalurile sale la Carnegie Hall din New York sau de la Teatrul alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco şi-a exprimat nu o dată convingerea că acest stil de supremă rigoare, atât de prestigios în sine, cu linia muzicală pe care o impune, este în acelaşi timp o mare şcoală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi defineşte pe cei mai de seamă artişti.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus