Filarmonica de Stat ”Transilvania” aniversează 60 de ani de la înființarea

Filarmonica de Stat 'Transilvania'

Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai valoroase ansambluri simfonice din România, cu un standard recunoscut pe plan internațional.

Concert susținut de Filarmonica de stat ‘Transilvania’ din Cluj-Napoca, dirijor Jorg Windmann, la Ateneul Român, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional ‘George Enescu’ (2013)

Înființată în 1955, cu denumirea inițială de Filarmonica de Stat Cluj, a fost constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, fiind prevăzut a susține o stagiune permanentă de concerte simfonice, potrivit site-ului instituției. Ulterior, în componența acesteia au intrat patru ansambluri: Orchestra simfonică, Orchestra de Cameră, Corul și Cvartetul Transilvan.

Primul dirijor și director artistic al instituției a fost Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch. Antonin Ciolan a pus bazele succeselor viitoare ale orchestrei simfonice, devenită unul dintre ansamblurile simfonice de elită din România. Munca acestuia a fost continuată de către doi dintre discipolii săi, dirijorii Emil Simon și Erich Bergel (director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998), apoi de Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 și 1987, și Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al orchestrei între 2008 și 2012.

Începând din anul 2007, Filarmonica de Stat ”Transilvania” se află sub conducerea lui Marius Tabacu, personalitate complexă, cunoscut muzician, traducător și regizor de film.

Membrii Filarmonicii de Stat 'Transilvania'

Membrii Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’

Filarmonica din Cluj-Napoca a efectuat cu succes turnee în mai toate țările Europei și a participat la o seamă de festivaluri naționale și internaționale importante (Lucerna, București, Torino, Varșovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken).

Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat ”Transilvania” a fost înființată în 1966. Fondatorul și dirijorul permanent al acesteia a fost, timp de 20 de ani, Mircea Cristescu. Această orchestră a evoluat în cele mai importante centre muzicale și festivaluri din România și din străinătate.

Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” a fost înființat în 1972, formarea ansamblului fiind încredințată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale românești. În 1976 conducerea corului a fost încredințată lui Florentin Mihăescu, sub conducerea căruia corul cunoaște primele succese internaționale de răsunet, iar din 1986 ansamblul a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop.

Alături de cei mai valoroși artiști români, corul a avut prilejul de a colabora, în concertele sale vocal-simfonice, cu renumiți dirijori ca Gary Bertini, Valeri Gergiev, Janos Ferencsik, Pinchas Steinberg, Alexandr Dmitriev, Michi Inoue, Leopold Hager, Maurice Handford, Edward Tschiwjel, Laszlo Heltai, Donato Renzetti, Lü Jia, Klaus Peter Flohr, David Shallon, Antonello Allemandi, precum și cu orchestre de talie mondială, ca Israel Philharmonic Orchestra, Orchestra Tonhalle Zürich, Orchestra RTL Luxemburg, Lorraine Philharmonic, Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din București, Orchestra Internațională a Italiei, Jerusalem Symphony Orchestra, după cum menționează site-ul amintit.

Corul a participat, totodată, cu succes, la cele mai importante festivaluri din România (Festivalul ”George Enescu” București, Festivalul Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul de Muzică Americană Cluj-Napoca, Festivalul Mozart Cluj-Napoca, Festivalul Cluj Modern) și a întreprins numeroase turnee în străinătate (la Berlin, Düsseldorf, Zürich, Lucerna, Tel Aviv, Ierusalim, Ravello, Pesaro, Macerata, Napoli, Madrid, Barcelona, Cordoba, Luxemburg, Assisi). De amintit și că, în anul 2003, numele corului clujean apare pe genericul filmului ”Patimile lui Hristos”, în regia lui Mel Gibson, cu imprimări realizate la Cluj-Napoca pentru coloana sonoră a acestui film de succes.

Cvartetul Transilvan a fost înființat în 1987, iar după doi ani a căpătat statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii ”Transilvania”. Membrii fondatori ai Cvartetului sunt Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan. Din ansamblu au mai făcut parte și violoniștii Cristian Tănase și George Dudea, iar din 1998 cvartetul îl are în componență la prima vioară pe Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale.

Cvartetul Transilvan a obținut numeroase premii și distincții naționale, precum Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde ”Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Pe scenele internaționale ansamblul s-a lansat odată cu participarea, în 1990, la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda). Sunt remarcați de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreții clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde, potrivit sursei amintite. Alte festivaluri internaționale de prestigiu la care a participat Cvartetul Transilvan sunt: Aspen Music Festival, Ravinia Festival (SUA), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix en Provence (Franța) ș.a. De asemenea, a reprezentat România și prin concerte organizate cu ocazia unor evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeana, vizite prezidențiale, aniversări naționale etc.).

Filarmonica susține la Cluj o stagiune permanentă de concerte și organizează anual, din 1965, Festivalul internațional ”Toamna Muzicală Clujeană”, un adevărat reper al vieții muzicale românești. Ediția din 2015, cea de-a 49-a, se va desfășura între 30 septembrie și 23 octombrie și îi omagiază pe compozitorii George Enescu și Béla Bartók.

Orchestra Filarmonicii ”Transilvania” are o discografie impresionantă și valoroasă, conținând peste 150 de discuri, realizate în principal la Casa de Discuri Electrecord.

e-Cultura.info/Documentare: Ruxandra Bratu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.