fbpx

                                                                                                                    pictogramae

FILIT a dezvoltat cea mai amplă rețea de rezidențe literare din Europa de Est

Rezidenţele Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

Rezidenţele Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) a dezvoltat, în 2016, cea mai amplă rețea de rezidențe literare din Europa de Est, a declarat miercuri, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Dan Lungu.

Potrivit sursei citate, alături de Atelierele FILIT pentru traducători și Rezidențele FILIT pentru autori români, festivalul a acordat recent șase rezidențe traducătorilor din limba română într-o limbă străină în vederea promovării numelor mari ale literaturii române. Traducătorii Hristo Boev (limba bulgară), Antonio Ferraro (limba italiană), Laure Hinckel (limba franceză), Zhala Ismayilova (limba azeră), Joanna Korna?-Warwas, (limba polonă) și Melinda Szekely (limba maghiară) au fost selectați pentru a beneficia de sistemul de rezidențe literare al FILIT.

Printre operele propuse spre traducere în cadrul rezidențelor FILIT pentru traducători străini se numără și “Despot Vodă” de Vasile Alecsandri în limba italiană, nuvele de Mihai Eminescu în limba maghiară, “Duminica orbului’ de Cezar Petrescu în limba bulgară sau “La Medeleni” de Ionel Teodoreanu în limba franceză.

Lansat în anul 2014, programul “Rezidențele FILIT pentru traducători străini” a contribuit la traducerea și promovarea literaturii române în diverse limbi străine și a îmbogățit portofoliul Editurii Muzeelor Literare cu numeroase traduceri din clasici, prezentate în cadrul târgurilor de carte internaționale. Programul a creat un cadru profesional pentru traducătorii străini, dezvoltând colaborări și rețele de traducere.

“Din pricina contextului, a trebuit să reconfigurăm FILIT-ul. În acest an, am pus un accent deosebit pe partea profesională a festivalului. Adăugind șase rezidențe celor deja anunțate, iată că se fac 32 de rezidențe. Astfel, FILIT are de departe cel mai mare sistem de rezidențe literare din Europa de Est. Anul viitor sper să găsim formula prin care să putem introduce rezidențe pentru scriitori străini și pentru manageri culturali din domeniul literar. (…) În câțiva ani, dacă nu avem parte de vreo surpriză neplăcută, Iașul poate fi un centru de referință pe harta culturală europeană în materie de rezidențe. Ar fi un mare câștig pentru Iași, pentru scena literară românească”, a spus Dan Lungu.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest