Filme artistice, documentare şi lansări de carte la SIMFEST 2017

Filme artistice, documentare şi lansări de carte la SIMFEST 2017

SIMFEST 2017

SIMFEST 2017

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, care are loc de luni până duminică la Târgu Mureş, reuneşte filme artistice şi documentare din ţară şi din străinătate, lansări de carte şi o şcoală de vară pentru jurnalişti.

Festivalul se va deschide luni cu o conferinţă de presă organizată la ora 12,00 la Hotelul Grand din Târgu Mureş.

Ioan Ceaușescu a trecut în revistă câteva repere ale SIMFEST, festival care se desfășoară de luni până duminică.

‘Sunt multe evenimente în program. La sfârșitul săptămânii avem din nou Zilele cărții și muzicii, un târg de carte cu evenimente editoriale deosebite. (…) Avem proiecțiile speciale, care sunt marți, miercuri și vineri. Marți seara e un film deosebit — dacă vă gândeați că sunt preoți regizori de film și care chiar lucrează la un nivel foarte înalt — un film care nu rulează în România, se numește ‘Dimineața care va veni’, regizat de preotul de la biserica românească din Cipru’, a mai spus Ioan Ceaușescu.

La Sîngeorgiu de Mureş, cu sprijinul Primăriei şi al Asociaţiei ‘Sfântul Gheorghe’ din localitate, vor fi prezentate cărţi publicate de scriitori sîngeorzeni şi va fi vernisată o expoziţie de icoane realizate de artişti plastici din localitate.

Marţi, filmul artistic “Dimineaţa care va veni”, regizat de preotul român ortodox din Nicosia Ciprian Mega, va fi prezentat la Cinema Arta , de la ora 19,30. Miercuri, cinefilii se pot delecta de la ora 20,30 cu “Un drum cu tata”, un film artistic din portofoliul Festivalului Internaţional CINEPOLITICA despre momentul ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, în august 1968.

Vineri de la ora 20,30 va fi proiectat filmul documentar “100 de movile”, în regia lui Max T. Ciorbă. Producţia, considerată muzical, dar şi socială prezintă povestea unui un saxofonist elveţian care străbate Republica Moldova şi România.

Tot vineri încep proiecţiile publice ale producţiilor din concurs, realizatorii prezenţi având ocazia să-şi prezinte producţiile şi să le dezbată cu spectatorii. Proiecţiile vor continua la Cinema Arta sâmbătă şi duminică. Pe lista competiţiei din acest an sunt înscrise producţii din România, dar şi din Letonia, Belgia, Israel, Olanda, Republica Moldova, Spania, SUA şi Danemarca. Documentarele “Descoperă România cu Peter Hurley” şi “Tărâmul dintre ape”, realizate de AGERPRES, concurează la secţiunea Film documentar a celei de-a XIV-a ediţii a SIMFEST.

CITEȘTE ȘI  Festivalul Internațional de Benzi Desenate la Muzeul Național Muzeal "ASTRA"

Cele mai bune producţii vor fi premiate, sâmbătă, în cadrul Galei Laureaţilor Festivalului SIMFEST, organizată la Teatrul Ariel din Târgu Mureş. Câştigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1.000 de euro.

De asemenea, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanţa Comisiei Europene în România va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1.000 de euro.

‘În sfârșit putem să ne onorăm titulatura de festival internațional, fiindcă printre cele 84 de producții înscrise în 11 secțiuni avem producții venite foarte multe din Republica Moldova — și ne bucurăm că sunt aici colegii de la Chișinău — din Belgia, Danemarca, Letonia, Rusia, Olanda, chiar și din SUA și Israel’, a declarat, luni, președintele SIMFEST, Ioan Ceaușescu, într-o conferință de presă susținută alături de expertul în televiziune Ion Stavre, de Dorin Ion Ilie, director de imagine la France Tv, și de Cristian Franț, reprezentant al Asociației Ziariștilor Independenți din România, informează Agerpres.

Zilele Cărţii şi Muzicii SIMFEST, parte a festivalului, debutează vineri în Piaţa Teatrului Naţional din Târgu Mureş. În aceeaşi zi, de la ora 18,00, va fi prezentat de către profesorul Andrei Marga volumul “Auschwitz, 70 de ani. Alive”, coordonat de jurnalistul Romeo Couţi. Cartea prezintă mărturiile unor supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz. Sâmbătă, de la ora 11,00, va avea loc lansarea cărţii “Spovedania” de Ioana Giurgiu.

Târgul de carte poate fi vizitat şi duminică între orele 10,00-14,00.

Workshop-urile şcoalii de vară pentru jurnalişti vor fi susţinute de jurnalişti şi profesori precum Keresztes Peter – captarea şi editarea imaginii cu mijloace neconvenţionale (dronă, telefon mobil etc), Mircea Florian – muzica de film, Horea Murgu – prelucrarea sunetului în televiziune şi film, Copel Moscu – conceperea şi redactarea unui scenariu.

e-Cultura.info / Autor: Florentina Peia.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus