fbpx

Ascultă în soundcloud Filme documentare online la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va prezenta luna aceasta, online, mai multe filme documentare având ca temă meşteşugurile tradiţionale din zonă, realizate în ultimii ani în cadrul unui proiect finanţat din fonduri norvegiene.

Proiectul “Meşteşuguri tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, finanţat cu peste 300.000 de lei din fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, a avut ca scop cartografierea, popularizarea şi revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale din zonă, iar în cadrul acestuia a fost realizată, printre altele, o bază de date digitală care conţine informaţii referitoare la meşterii populari şi meşteşugurile tradiţionale care se mai păstrează în zonă.

“În fiecare joi seară, de la ora 20,00 prezentăm câte un film pe pagina de facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Săptămâna trecută am prezentat filmul ‘Vărarii’, urmează ‘Cărbunarii’, iar săptămâna viitoare ‘Rotarul’, pentru că mai este un singur rotar în zona noastră care practică această meserie”, a declarat, Imreh Marton István.

AUDIO

De asemenea, au fost realizate mai multe filme documentare, printre care “Simbolurile tradiţionale ale atelierului de cioplit Haszmann din Cernat”, “Prepararea tradiţională a caşului în Zăbala”, “Coacerea pâinii – prepararea pâinii de casă cu cartofi la Băţanii Mici”, “Confecţionarea tradiţională a şindrilei la Ghelinţa”, “Fiertul pălincii de prune – culesul prunelor la Sfântu Gheorghe, fiertul pălincii la Cernatul de Sus”, “Împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale – un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni”, “Morăritul – măcinarea cerealelor la moara de apă din Băţanii Mici”, “Fierăritul – potcovărit, încălţarea roţilor şi feronerie la Tălişoara”, “Stupăritul – apicultură tradiţională de familie la Calnic” şi “Turta dulce de Târgu Secuiesc”.

Imreh Marton István a precizat că în cadrul proiectului au fost documentate peste 40 de meşteşuguri tradiţionale care se mai păstrează pe raza judeţului Covasna şi au fost înregistraţi într-o bază de date circa 250 de meşteşugari.

e-Cultura.info / Autor: Oana Mălina Negrea.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.