fbpx

                                                                             pictogramae

Filmul românesc la Bruxelles, retrospectivă

Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Benelux, la Cinemateca regală a Belgiei, și care a debutat pe 3 aprilie, s-a încheiat duminică seara prin proiecția scurt metrajului “Visul lui Liviu” și a filmului “Când se lasă seara peste București sau metabolism” în regia lui Corneliu Porumboiu.

Cu prilejul Zilei Filmului Românesc, a avut loc la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (Bozar) și lansarea primului studiu despre cinematograful românesc în limba engleză, “Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle” (2013), aparținând autoarei Dominique anunţă Agrerpres.

Retrospectiva, care a marcat un secol de cinematografie românească, a inclus 23 de filme semnate de regizorii consacrați ai noului val — Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu—, de cineaștii deceniilor trecute — Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pița, Mircea Daneliuc — sau de clasici ai celei de-a șaptea arte — Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu, care conturează fresca cinema-ului românesc.

Ciclul de filme a fost organizat de Cinemateca regală a Belgiei și Institutul Cultural Român Bruxelles, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, cu o programare propusă de filmologul Dominique Nasta, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Film.

“Ziua Filmului Românesc este un proiect care are rolul de a închide simbolic această retrospectivă foarte amplă realizată la cinemateca Bozar care este, după cum bine se știe, probabil cea mai importantă sau vizibilă instituție multiarte din Bruxelles. Iar ideea acestei manifestări este de a lansa, pe de o parte, cartea profesoarei Dominique Nasta, de la Universitatea Liberă din Bruxelles și, pe de altă parte, de a pune în contact industria de film românească și industria belgiană, pentru a vedea ce potențial de colaborare există”, a declarat duminică directorul Institutului Cultural Român Bruxelles, Robert Adam.

Potrivit acestuia, manifestarea a fost un succes atât în rândul publicului, cât și pentru specialiștii în domeniu, fiind totodată unul dintre proiectele care a dat cea mai mare satisfacție în ultimul an în lumea culturală belgiană.

Proiectul profesoarei Dominique Nasta, care este autoarea primului studiu despre cinematografia românească în limba engleză, a luat naștere după ce aceasta a constatat că existau enorm de multe lucrări în limba română despre cinematograful românesc, dar numai sub formă de articole izolate și de articole din ziare.

“Mi s-a părut, fiind cadru universitar și participând la multe colocvii, că această problematică atât de actuală și așa de recunoscută emoțional nu avea nicio validitate în plan științific. M-am gândit că era o necesitate și contextuală, și socială, și chiar umană să fac acest lucru, să repar această greșeală și, în același timp, să arăt că este un acces de miracol neașteptat — care este subtilul cărții mele — că nimeni nu se aștepta ca acest cinema complet necunoscut, brusc să aibă atâtea premii în festivalele internaționale și să fie atât de celebru. Iar, pe de altă parte, am vrut să subliniez că acest cinema se bazează pe o tradiție, pe un trecut, pe niște caracteristici și pe anumite specificități românești din literatură, din cultură, din artă care nu pot fi înțelese dacă ne referim numai la noul val românesc“, a detaliat prof. Dominique Nasta.

Potrivit acesteia, retrospectiva filmului românesc a fost lansată la începutul anului 2014 ca să acompanieze lansarea cărții sale în Europa, dar și pentru că autoarea și-a dat seama că necesitatea de a crea un repertoriu mai larg era și o modalitate de a înțelege mai bine fenomenul noului val al cinematografiei românești. “Deci am gândit această programare, în colaborare cu ICR, cu Ambasada României, dar și cu Cinemateca belgiană, care este una dintre cele mai bogate din lume, care avea deja mai multe pelicule românești în această dublă perspectivă — pe de o parte să se înțeleagă care este modul de evoluție a fostului cinema prin figuri esențiale și, pe de altă parte, să se vadă originalitatea noului val în contextul destul de — aș spune — puțin original al cinema-ului actual, unde autorii și filmele și noutățile se caută”, a completat Dominique Nasta.

Regizorul Corneliu Porumboiu a remarcat interesul publicului belgian pentru filmele românești.

“E măgulitor, într-un fel, pentru că lumea pare interesată de ceea ce se întâmplă în cinema-ul românesc. Și, după atâția ani, și după atâtea filme care au fost premiate, se pare că există un public în străinătate pentru acest tip pentru retrospectivă, există un interes pentru filmul românesc”, a declarat Porumboiu.

Tot duminică, regizorul a fost prezent la o masă rotundă consacrată industriei cinematografice românești, organizată de Ambasada României în Regatul Belgiei. Între participanții la dezbatere s-au mai aflat criticul de film Bujor Râpeanu și producătorul român Bogdan Moncea, reprezentantul Castel Film, mesajul principal al discuțiilor fiind legat de necesitatea finanțării industriei fimului, dar și de cea a cooperării între Belgia și România. “Dar asta ține cel mai bine de CNC din România și apoi de un tip de agendă a CNC-ului român și a celor de aici”, a remarcat Corneliu Porumboiu.

Manifestarea de la Bozar, care a încheiat Festivalul Balkan Trafik, a avut loc în prezența ambasadorului României în Regatul Belgiei, Ștefan Tinca, a conducerii ICR și a unui numeros public.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer