fbpx

Filmul “Toni Erdmann”, câștigător al Premiului Lux – VIDEO

Premiul Lux

Premiul Lux

Comedia “Toni Erdmann”, producție Germania – Austria – Romania, a obținut miercuri Premiul Lux decernat de Parlamentul European pentru a promova distribuția filmelor europene în Uniunea Europeană.

Filmul, regizat de Maren Ade din Germania, s-a bucurat de un succes neașteptat în mai multe țări, după ce a făcut senzație la ultimul Festival de la Cannes, scrie France Presse.


SURSA. YOUTUBE – Toni Erdmann official trailer


Filmul, o tragi-comedie care analizează modul în care cultura corporatistă poate distruge relațiile de familie, a fost preferat altor două producții finaliste: filmul de animație franco-elvețian “Ma vie de Courgette”, de Claude Barras, poveste delicată despre toleranță, și “As I Open My Eyes”, de Leyla Bouzid, portret al unei tinere tunisiene iubitoare de rock și libertate înainte de revoluție.

“Sunt foarte bucuroasă să fiu o cineastă europeană”, a spus Maren Ade, la primirea premiului din mâinile președintelui Parlamentului European, Martin Schulz. “Un film ca Toni Erdmann nu ar putut fi realizat fără finanțare UE”, a adăugat realizatoarea, menționând, de asemenea, că filmul său este impregnat de ”umor german”.

Premiul Lux, ajuns la ediția a 10-a, a permis să se dea mai multă vizibilitate cinematografiei europene, a subliniat, la rândul său, Martin Schulz.

Cele trei filme finaliste au primit sprijin financiar din partea Parlamentului European pentru a fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE și distribuite în cele 28 de state membre. Astfel, Parlamentul ajută ca aceste filme excepționale să fie disponibile pe întreg teritoriul UE, ceea ce cu siguranță nu s-ar fi putut fără ajutorul nostru, și-a exprimat satisfacția șeful legislativului european.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului European, distribuția filmelor este “călcâiul lui Ahile al cinematografiei europene”. Anul trecut, 1.643 de filme au fost produse în Europa, ceea ce înseamnă de două ori mai multe decât în Statele Unite (791 de filme). Cu toate acestea, cinematografia americană și-a asigurat 64% din piața difuzării de filme în Europa.

“Acest lucru se datorează în mare parte faptului că majoritatea filmelor europene sunt difuzate doar în țara lor de origine”, afirmă o notă de informare a Parlamentului.

Anul trecut, Premiul Lux a fost acordat filmului ”Mustang”, realizat de regizoarea franco-turcă Deniz Gamze Erguven, care evocă soarta a cinci surori într-un sat izolat din Turcia și abordează problema căsătoriilor forțate.

În fiecare an, Parlamentul European recompensează cinematografia europeană autentică. Premiul LUX reprezintă nu numai o recunoaștere a celor mai bune filme europene, ci și un mod de a promova distribuția lor în Europa. În același timp, este un instrument de susținere a cinematografiei europene, de lansare a dezbaterii pe teme actuale politice și sociale și de reflecție asupra identității și valorilor europene.

e-Cultura.info / Autor: Mariana Ionescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte