fbpx

                                                                             pictogramae

Florin Şerban, premiul FIPRESCI la Festivalul de la Karlovy Vary

Florin Șerban

Florin Șerban

Filmul “Box”, de Florin Şerban, a primit premiul FIPRESCI, iar lungmetrajele “Muntele magic”, de Anca Damian, şi “Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, au fost recompensate cu menţiuni speciale la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary, care a avut loc în perioada 3-11 iulie.

La cinci ani după aclamatul “Eu când vreau să fluier, fluier” (marele premiu al juriului – Ursul de Argint şi distincţia “Alfred Bauer”, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la ediţia din 2010 a Festivalului de la Berlin), Florin Şerban a adus la Karlovy Vary drama “Box”, o producţie România/ Germania/ Franţa.

Filmul prezintă povestea unui pugilist talentat de 19 ani şi a unei actriţe de teatru apreciate şi mamă în acelaşi timp, care îşi caută echilibrul pierdut.

Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a premiat pe Florin Şerban pentru “o peliculă strălucitor regizată despre societatea românească contemporană”.

De asemenea, la gala Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care a avut loc sâmbătă, Anca Damian, una dintre cele două regizoare din competiţia oficială a evenimentului, alături de Eva Neymann (“Song of Songs”), a primit o menţiune specială din partea juriului, pentru “Muntele magic”, o producţie România/ Franţa/ Polonia. Animaţia documentar face parte, împreună cu filmul deja lansat “Crulic – drumul spre dincolo” (2011), dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale.

Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, “Muntele magic” prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui “cavaler rătăcitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu preţul vieţii lor.

În ceea ce priveşte lungmetrajul “Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase  acesta a primit menţiunea specială a secţiunii competiţionale East of the West. Filmul prezintă povestea Larisei, în vârstă de 16 ani, care trăieşte într-un oraş mic de coastă, într-un mediu social în care imaginea şi averea oferă putere asupra celorlalţi.

Marele premiu al Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Globul de Cristal, i-a revenit peliculei americane “Bob and the Trees”, de Diego Ongaro. Premiile pentru interpretare au fost atribuite actriţei Alena Mihulová, pentru rolul din debutul regizoral al lui Slávek Horák, “Home Care”, şi lui Kryštof Hádek, pentru partitura din “The Snake Brothers”, de Jan Prušinovský.

La gala de sâmbătă au mai fost acordate trofee precum premiul special al juriului (Peter Brunner, pentru “Those Who Fall Have Wings”), premiul pentru cea mai bună regie (Visar Morina, pentru “Babai”), premiul secţiunii East of the West (“The Wednesday Child”, de Lili Horváth), premiul pentru cel mai bun documentar (Helena Třeštíková, pentru “Mallory”), premiul preşedintelui festivalului (actriţa Iva Janžurová).

Potrivit site-ului evenimentului, Festivalul de la Karlovy Vary este cea mai mare manifestare de profil din Republica Cehă şi una dintre cele mai prestigioase din Europa centrală şi de est. Anual, festivalul prezintă peste 200 de filme din întreaga lume şi are ca invitaţi regizori şi profesionişti din lumea filmului celebri.

Anul acesta, la eveniment au participat peste 1.000 de profesionişti din industria filmului, peste 500 de cineaşti şi aproape 700 de jurnalişti. De asemenea, 135.105 bilete au fost vândute la cele 488 de proiecţii organizate în timpul evenimentului. Din cele 223 de filme din festival, 35 au fost premiere mondiale, 26 – premiere internaţionale şi 12 – premiere europene, potrivit cifrelor furnizate de organizatori.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer