fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Fotografia Anului 2016 la ‘Istanbul Photo Awards’

Copil sirian rănit

Copil sirian rănit

O fotografie realizată de fotograful sirian Abd Doumany pentru agenția de presă France Presse (AFP), care transmite emoția profundă din ochii unui băiat rănit, adunând groaza ultimilor ani din Siria, a fost aleasă Fotografia Anului 2016 (Photo of the Year 2016) de către juriul internațional al celei de-a doua ediții a premiilor Istanbul Photo Awards, informează agenția Anadolu.

Fotografia surprinsă într-un spital improvizat, după un bombardament, este un apel foarte puternic, către întreaga lume, la implorare, exprimat de privirea din ochii copilului. Această expresie vorbește direct lumii, focalizând atenția asupra situației actuale din Siria. Fotografia subliniază, de asemenea, motivele crizei refugiaților.

La acest concurs de fotografie au mai fost premiați fotojurnaliștii Serghei Ponomarev, Santi Palacios, Ian MacNicol și Valery Sharifulin la categoriile ‘Single News’, ‘Story News’, ‘Single Sports’ și, respectiv, ‘Story Sports’.

Juriul a acordat Premiul de Onoare fotografului Minzayar Oo.

Liu Heung Shing, director al Centrului de fotografie din Shanghai și președinte al juriului, a spus că fotografia Anului 2016 are “o putere enormă de a transmite lumii suferința întrebărilor acestui copil: de ce se întâmplă și ce se întâmplă?” “Este un strigăt foarte puternic, dar este exprimat de privirea foarte liniștită a ochilor copilului”, a mai spus sursa citată.

“Juriul a decis să aleagă o imagine care are putere evocatoare mai degrabă decât o imagine descriptivă a situației. Povestea a ceea ce se întâmplă în Siria surprinde imaginația și îngrijorează și cred că această imagine va rămâne o parte a memoriei noastre colective pentru anii care vor veni”, a declarat Liu Heung Shing.

Daniel Berehulak, câștigător al Premiului Pulitzer, care s-a alăturat juriului ca laureat al Fotografiei Anului în 2015 la concursul ‘Istanbul Photo Awards’, a declarat că decizia a fost unanimă. “Este o fotografie foarte foarte puternică, care arată atât de multă emoție. Am simțit că ea a adunat cu adevărat teroarea, groaza situației din Siria, pentru un număr de ani. De asemenea, aceasta este, într-un fel, o cauză dintr-o multitudine, a crizei refugiaților, iar mulți dintre refugiații care au părăsit Siria sunt acum în Europa”, a mai spus sursa citată.

Fotografiile au fost evaluate între 18-21 martie la patru categorii: News Single, News Story, Sport Single și Sport Story de un juriu format din profesioniști internaționali.

Din juriu au mai făcut parte Georges De Keerle (executive la Getty Images), Michel Scotto (director la AFP Photo Business Development), Guillaume Herbaut (laureat al premiului World Press Photo), Ahmet Sel (redactor șef la Anadolu Agency Visual News) și Firat Yurdakul (editor de fotografie la Anadolu Agency).

Pe lângă laureatul premiului Pulitzer Daniel Berehulak, s-au alăturat juriului și editorul de fotografie James Wellford de la revista ‘Newsweek’, directorul de fotografie Nicolas Jimenez de la cotidianul ‘Le Monde’ și Laurent Van der Stockt, câștigător al premiului ‘Excellence-Journalism Prize’ de la Universitatea Columbia (SUA).

Concursul a acordat premii unui număr de 11 fotografi din 9 țări. Turkish Airlines a fost sponsorul oficial al concursului.

Laureații acestor premii au denunțat, de asemenea, recentele atacuri teroriste soldate cu morți și răniți de la Ankara și Istanbul.

e-Cultura.info/ Autor: Constanța Niță


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest