fbpx

                                                                             pictogramae

Fotograful turc Burhan Ozbilici, câştigătorul premiul World Press Photo 2017

Fotograful turc Burhan Ozbilici, câştigătorul premiul World Press Photo 2017

Fotograful turc Burhan Ozbilici, câştigătorul premiul World Press Photo 2017

Fotograful turc Burhan Ozbilici, a câștigat premiul cel mare al celui mai prestigios concurs de fotojurnalism, după cum au anunțat luni organizatorii World Press Photo, conform AFP.

Membrii juriului au apreciat curajul arătat de Burhan Ozbilici, fotojurnalist pentru Associated Press (AP), care a realizat fotografia la 19 decembrie în timp ce Mevlüt Mert Altintas, un polițist în vârstă de 22 de ani, a tras nouă gloanțe în ambasadorul rus la Ankara, Andred Karlov.

Atacatorul a rostit “Allah Akbar” și a declarat că vrea răzbunare pentru Alep, iar ulterior a fost împușcat.

Vizualizată de 18 de milioane de ori în orele care au urmat tragicului eveniment, această imagine ”a marcat un moment important în istoria Turciei”, a declarat Burhan Ozbilici pentru AFP, subliniind că “trebuia să își facă treaba”, în postura de jurnalist. “Mă gândeam: ‘Sunt aici. Chiar dacă voi fi împușcat și rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii… Însă nu aș fi putut da un răspuns mulțumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: ‘De ce nu ai făcut fotografii?’. M-am gândit chiar la prietenii și colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor”, a povestit Burhan Ozbilici.

Fotoreporterul a povestit că a decis să meargă la expoziție ? intitulată “De la Kaliningrad la Kamceatka, prin ochii călătorilor” ? doar pentru că era în drumul său spre casă de la biroul din Ankara. Evenimentul a avut loc în deschiderea unei expoziții de fotografii despre Rusia, moment în care Mevlüt Mert Altintas, îmbrăcat în costum negru și cu cravată, a scos un pistol.

Peste 5.000 de fotografi din 125 de țări au transmis aproximativ 80.000 de imagini către juriu. Dintre acestea, 45 au fost premiate în cadrul a opt categorii diferite. ”A fost o decizie foarte, foarte dificilă, dar în cele din urmă, am simțit că imaginea anului a fost una explozivă, care a reflectat într-adevăr ura din vremurile noastre”, susține Mary F. Calvert, membră a juriului, într-un comunicat.

În urmă cu un an, fotografia unui bărbat cu un copil mic în brațe pe care încearcă să-l strecoare printre sârmele ghimpate la frontiera dintre Serbia și Ungaria, realizată de australianul Warren Richardson, a câștigat premiul World Press Photo. Intitulată “Speranța unei noi vieți”, fotografia alb-negru a fost realizată de fotograful freelancer în noaptea de 28 august 2015, în timp ce refugiații încercau să treacă în Ungaria.

e-Cultura.info/ Autor: Dana Purgaru


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer