fbpx

Gabriel Bebeşelea devine dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeşelea devine dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, alături de maestrul Christian Badea, directorul general al instituţiei, Andrei Dimitriu.

Gabriel Bebeşelea va fi, timp de trei stagiuni, dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, tânărul artist neavând un statut de angajat al instituţiei.

Dirijorul Gabriel Bebeşelea, care a participat la conferinţă de la Viena, prin Skype, a afirmat că noua însărcinare reprezintă un lucru “extrem onorant”, dar care incumbă şi “o oarecare doză de răspundere”.

“E o orchestră cu care am avut o energie specială şi împreună cu orchestra şi cu corul, cărora le mulţumesc foarte mult pentru încredere, ne-am bucurat întotdeauna de o alchimie care a fost, bineînţeles, foarte mult ‘încălzită’ şi de cupola Ateneului. Sunt sigur că împreună o să realizăm lucruri foarte frumoase atât timp cât reuşim să trecem peste această perioadă în care siguranţa muzicienilor şi siguranţa publicului este cel mai important lucru”.

El a dezvăluit o serie dintre proiecte sale, amintind aşa-zisele “concerte-concert”, care creează “o poveste”, ca şi “preluarea, când situaţia sanitară o va permite, a discuţiilor cu publicul înainte de concert”, o tradiţie a orchestrelor vest-europene şi americane.

“O să existe nişte îmbinări foarte speciale între lucrări şi acest lucru va crea şi o oarecare diversificare a repertoriului. Chiar dacă repertoriul Filarmonicii ‘George Enescu ‘este unul imens, mă interesează abordarea mai multor perioade stilistice de multe ori în acelaşi concert, pentru o mai mare plajă de emoţii pe care vrem să le transmitem publicului. În al doilea rând – un lucru care e destul de dificil de realizat în aceste condiţii – este ideea de a prelua această tradiţie a orchestrelor vest-europene şi americane a discuţiilor cu publicul înainte de concert. Dar eu am dorit s-o extindem oarecum şi să o mulăm, să o metamorfozăm în funcţie de ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi, când situaţia permite, aceste discuţii mai mult ca sigur că o să înceapă”, a mai spus dirijorul Gabriel Bebeşelea.

*** Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca.

Cariera sa internaţională cuprinde concerte dirijate la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Singapore Symphony Orchestra ş.a.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul “Strigoii” de George Enescu.

Gabriel Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România, iar în 2015 a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj.

În afara României, a dirijat producţii ale operelor “Il viaggio ŕ Reims” la Festivalul de Opera “Rossini” din Pesaro – 2016 şi “Mireasa ţarului” de Rimsky-Korsakov la Opera Perm -2017.

În 2011, Gabriel Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.